Ismeretlen kőgazdag vállalkozó tűnt fel: Tizenötször több pénze van, mint Mészáros Lőrincnek

Az ismeretlen vállalkozó Mészáros Lőrincet is zsebre vághatná, a Donor Zrt. gigantikus tőkével rendelkezik.

A korábban teljesen ismeretlen Donor Zrt.-ben a tavalyi beszámoló szerint 2023 végén 6534 milliárd forintnyi tőkével rendelkezett – írta meg csütörtökön a g7.hu.

Novemberben tűnt fel Donor Zrt., már több pénze van, mint Orbán haverjának

A céget 2023. november végén alapították, és egy zuglói ikerház egyik felébe van bejegyezve az M3-as bevezetője mellett.

Bevételei, kiadásai, sőt a jelek szerint alkalmazottai sincsenek.

A cégbírósághoz leadott iratok szerint a vállalatban az egyedüli tulajdonos tavaly december 19-én egy 4532 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre. A négybillió-ötszázharminckétmilliárd-tizenötmillió forintos összeg (sic!) a vállalat alapító okiratában betűvel kiírva is szerepel, tehát nem nyomdahibáról van szó.

A cég tulajdonosának ráadásul ügyvéd által ellenjegyzett dokumentum van arról, hogy befizette a pénzt.

„A pénzbeli vagyoni hozzájárulást annak a társaság részére történő rendelkezésre bocsájtásával teljes mértékben teljesítette”.

Tartozása is van, de zsebből kifizethetné azt is

A cégnek a 4532 milliárdos tulajdonosi tőke mellett 2002 milliárd forintnyi hosszú lejáratú tartozása is van. Ám az egyoldalas beszámoló szerint ez a pénz is az egyetlen részvényestől érkezett.

Azaz: minden jel arra utal, hogy van egy cég, amelyikbe a tulajdonosa tavaly év végén különböző formában

több mint 6500 milliárd forintot tett bele.

Az eddig teljesen ismeretlen vállalkozónak van egy másik nagyon hasonló felépítésű cége is. A Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. eszközállománya mintegy 400 milliárd forinttal meg is haladja a Donor Zrt.-ét.

Abban a cégben is tavaly év végén emeltek tőkét, méghozzá 5099 milliárd forinttal.

A Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt.-nek is van tartozása: 1857 milliárd forintnyi, ami azonban ugyanúgy a tulajdonos felé áll fenn.

Az iratok alapján a két vállalatba így együttesen

közel 13,5 ezer milliárd forintnyi vagyont tett be egyedüli részvényesük.

Mészáros Lőrinc vagyona eltörpül a két cég tulajdonosának pénze mellett

Mészáros Lőrinc vagyonát „A 100 leggazdagabb magyar” című kiadvány legutóbbi számában ennek alig több mint 7 százalékára, 990 milliárd forintra becsülték. A rangsorban szereplő összes magyar milliárdos együttes vagyona is csak 9064 milliárd forint volt.

Magyarán a tavaly novemberben, a semmiből előbukkant névtelen magyar milliárdos gazdagabb, mint a 100 leggazdagabb magyar együtt.

Elvileg mindkét vállalatnál a teljes pénzt brazil állampapírokba tették, ám – jegyezte meg a G7 – az értékpapírok lejáratának dátuma a cégek amúgy is nehezen hihető számait

még gyanúsabbá teszi.

Tizenkét év múlva kifutó brazil dollárkötvény ugyanis nem létezik. A két társaságban lévő vagyon a dél-amerikai ország teljes adósságállományának durván 2,5 százalékára rúg, így tulajdonosuk Brazília egyik legnagyobb hitelezője lenne.

A cégek egyetlen részvényese egy korábban ismeretlen,

Máltán élő magyar üzletember, T. János György.

A portál kereste T. János Györgyöt, kérdéseikre azonban nem érkezett válasz.

Valódi Hírek