Matolcsyék rendkívüli közleményt adtak ki: Szeptembertől rengeteg helyen másképp fizethetünk

Az ősz első napján elindult a qvik.

Szeptember 1-től elérhető a qvik, a hazai azonnali átutalási rendszerre épülő új fizetési megoldás, amellyel már most találkozhatunk egyes boltokban és webshopokban – jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Új módon fizethetünk a boltokban

Első körben azoknál a kereskedőknél fizethetünk QR-kód beolvasásával, ahol mobiltelefonos kártyaelfogadó terminál működik. A Raiffeisen Bank 4 ezer, az OTP 2 ezer ilyen terminálján fizethetünk így. Emellett az OTP 5 ezer online kereskedőjénél aktív a qvikes fizetés – írta meg a portfolio.hu.

15 ezer kereskedőnél fokozatosan vezetik be a megoldást, 2025 elejétől pedig a bank 160 ezer hagyományos POS-terminálon is elkezdi bevezetni.

A kereskedők számára a kártyaelfogadásnál 10–20 bázisponttal olcsóbb lehet a qvikes fizetések fogadása.

A Magyar Nemzeti Bank ajánlásával

Virág Barnabás MNB-alelnök elmondta, hogy Matolcsy György szerint a XXI. század egyik legfontosabb innovációja a pénzügyi rendszer átalakulása, a qvik elindulása is ennek az átalakulásnak a része.

„Olyan közegben élünk, ahol a növekedés nagy kihívásokkal szembesül, és még az infláció következményei is itt vannak velünk. Ezt a kettősséget kell a gazdaságon belül feloldani, a qvik is egy ilyen megoldás.

Az is fontos, hogy az adatok, amelyeket a rendszer generál, országhatáron belül maradnak. A rendszer folyamatosan a hazai igényekre szabható, a Nemzetgazdasági Minisztérium is teljes mellszélességgel támogatja a megoldást”

– tette hozzá.

A fizetés banki applikáción keresztül működik, a felhasználó hagyja ezeket a tranzakciókat jóvá. Ahogy a technológia fejlődik, úgy a bűnelkövetés technológiája is fejlődik. Ezért a biztonság erősítésén is folyamatosan dolgoznak a bankok, illetve a Giro Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) is fejleszt.

A boltoknak nem kötelező alkalmazni a megoldást

Valószínűleg több olyan bolt, kereskedő, de még áruházlánc is lesz, ahol alkalmazzák majd ezt a megoldást. Minden bizonnyal lesz olyan, ahol akár már a következő napokban, hetekben találkozhatunk a qvikkal. A boltok – ahogy a kártyás fizetés esetében is – jelzik majd a vásárlóknak, hogy a QR-kód beolvasásával is lehetőségünk van fizetést kezdeményezni.

A qvik esetében a bankok nem számolhatnak fel semmilyen díjat a fizetéseknél,

valamint mentesek a tranzakciós illetéktől is, amely a kártyás fizetésekkel szemben előnyt jelent. Azonban fontos kiemelni, hogy a qvikes fizetés előfeltétele, hogy legyen bankszámlánk.

Nem csak a vásárlók járnak jól vele

A qvik-alapú fizetések ellenértékét a boltok azonnal megkapják.

A kártyás fizetések ellenértékéhez jellemzően 1-2 nappal, hétvégi vásárlásoknál, akár 4 nappal később juthatnak hozzá.

A QR-kódos fizetés egy kényelmi funkcióként jelenik meg az emberek életében, hogy a vásárlók használják-e majd, az kiderül a jövőben.

Kapcsolódó:

Mi a frász folyik itt? Szeptember 1-től máshogy fizethetünk a boltokban

Valódi Hírek