Gázolt a vonat Nagykanizsánál

Gázolás miatt figyelmeztette az utasokat a MÁV.

Gázolás miatt nem járnak a vonatok Nagykanizsa és Nagyrécse között, a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon késésekre kell számítani – közölte a MÁVINFORM kedd reggel a Facebookon.

Alább idézzük a MÁVINFORM közleményét

„❗Frissítés: 🚌Nagykanizsa és Zalaszentjakab között közlekednek pótlóbuszok.

🎫A fennakadás végéig a dél-balatoni vonal valamennyi járata helyjegy nélkül igénybe vehető a szabadon maradt ülőhelyek elfoglalásával.

ℹForgalmi változások:

  • A Balatonszentgyörgyről 8:03-kor a Déli pályaudvarra továbbinduló Tópart InterCity (IC 847) várhatóan 50-70 perces késéssel, és csak Zalakomártól közlekedik.
  • Az utasainak a Balatonszentgyörgyről 9:02-kor a Déli pályaudvarra továbbinduló Balaton InterCityt (IC 867) javasoljuk, melyen a szabadon maradt ülőhelyeket foglalhatják el.
  • Siófokról a főváros felé az onnan eredetileg 8:15-kor a Déli pályaudvarra továbbinduló Déli<-parti InterRégióval (18509) utazhatnak, amely várhatóan 50-60 perces késéssel közlekedik.
  • A Balatonszentgyörgyről 6:03-kor a Déli pályaudvarra továbbinduló Tópart InterCity (IC 849) nem közlekedik. Az utasai a Balatonszentgyörgyről 7:02-kor a Déli pályaudvarra továbbinduló Balaton InterCityvel (IC 867) utazhatnak, amelyen a szabadon maradt ülőhelyeket foglalhatják el.
  • A Nagykanizsáról 5:36-kor a Déli pályaudvarra induló Déli<-parti InterRégió (18509) csak Zalaszentjakabtól közlekedik, várhatóan 50-60 perces késéssel.

Előzmény:

A Nagykanizsáról a Déli pályaudvar elindult Tópart InterCity (IC 849) elgázolt egy embert Nagykanizsánál.

A helyszínelés ideje alatt – várhatóan 8-9 óráig – szünetel a közlekedés Nagykanizsa és Nagyrécse között. Emiatt 🚌pótlóbuszt rendel a vasúttársaság a Nagykanizsa-Zalaszentjakab szakaszra. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon hosszabb eljutási időkre kell számítani.

ℹ Forgalmi változások:

  • A gázolásban érintett vonat nem közlekedik tovább. Az utasai a Nagykanizsáról a Déli pályaudvarra 5:36-kor induló Déli<-parti InterRégióval (18509) utazhatnak Zalaszentjakabtól.
  • A Balatonszentgyörgyről Nagykanizsára 4:42-kor elindult személyvonat (8550) visszatér Zalaszentjakabra.
  • A Siófokról Nagykanizsára tartó, Balatonszentgyörgyről 6:01-kor továbbinduló személyvonat (8530) csak Zalaszentjakabig közlekedik. Onnan vonatok utasait pótlóbuszok szállítják Nagykanizsára.”

Három nap alatt két fiatal halt meg a vasúti síneken

Az elmúlt napokban

két fiatal tragikus halálát okozta a figyelmetlenség

és a KRESZ-szabályok megszegése a síneken. A MÁV nyomatékosan kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy minden lehetséges eszközzel hívják fel a fiatalok figyelmét a vasúti közlekedés veszélyeire – írta a vasúttársaság az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

A MÁV honlapján is elérhető tájékoztatás szerint múlt pénteken egy 14 éves lány szaladt át a tilos jelzés ellenére az érkező vonat előtt, hétfőn pedig egy, a telefonját nyomkodó és zenét hallgató 16 éves fiatalt gázolt el a vonat Gyálon, egy labirintkorláttal ellátott vasúti átjáróban.

Egyikük életét sem lehetett megmenteni.

A minden esetben vétlen mozdonyvezetők súlyos traumát élnek át a balesetek során, különösen akkor, amikor fiatalt gázolnak halálra. Idén a MÁV hálózatán már 56 baleset történt vasúti átjáróban, amelyek során

15-en vesztették életüket

– tájékoztattak.

Van olyan mozdonyvezető, aki már 8 alkalommal gázolt, a balesetek oka minden esetben a közlekedők figyelmetlensége volt. A közlemény szerint a vonat féktávolsága több 100 méter, hirtelen megállítása esélytelen. Veszélyhelyzet esetén a mozdonyvezető azonnal gyorsfékezésbe kezd és hangjelzést ad, ezt követően tehetetlen részese az eseményeknek. A KRESZ szabályait be kell tartani – hangsúlyozták.

(MÁVINFORM/Facebook/MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek