Videóval: Rendőrök vegzálták a DK ifjúsági szervezetének tagjait

A Del hétfő reggeli akcióján rendőrök jelentek meg.

Mint már ismert, a tanévnyitó előtt pár nappal azonnali hatállyal menesztették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját. Minderről a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium tájékoztatta a nyilvánosságot.

„Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

– olvasható a tárca közleményében.

Emlékezetes, hogy a fővárosi gimnázium nevelőtestülete nemrég az intézmény honlapján tájékoztatta a szülőket és a tanulókat arról, hogy a digitális eszközöket nem fogják elvenni a tanítás előtt a diákoktól.

A mobiltelefon-használatról

Augusztus 9-én írtunk arról, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a rendelet, amelyben azt taglalják, mit nem szabad bevinni az oktatási intézményekbe, továbbá melyek azok az eszközök, amelyeket csak korlátozottan lehet használni.

A használatban korlátozott tárgyakhoz sorolható

  • a tanítási nap folyamán az általános iskola 1–8. évfolyamán, a gimnázium 5–12. évfolyamán, a szakgimnázium 9–13. évfolyamán,
  • a foglalkozások ideje alatt a kollégiumban,
  • a foglalkozások, tanórák ideje alatt – ideértve az intézményben töltött időt is – az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán,
  • a tanórák, a szakmai oktatás, illetve a szakképesítésre felkészítő szakmai képzés szerinti foglalkozások ideje alatt – ideértve az intézményben töltött időt is – a szakiskola minden évfolyamán

a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök.

A rendelet szerint a használatában korlátozott tárgy a vonatkozó paragrafus szerinti nevelési-oktatási intézménybe bevihető. Ezzel kapcsolatban az a kikötés, hogy a tanulónak a használatában korlátozott tárgyat a tanítási nap kezdetén, a tanítási órák megkezdése előtt – kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt – az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adnia – a kollégium kivételével – a tanítási nap időtartamára. Az eszközt ez esetben a házirendben meghatározottak szerint visszakapja a tanuló az órák végeztével.

Lépett a DK ifjúsági szervezete

A DK ifjúsági szervezete hétfőn reggel egy „mobilbörtön” feliratú dobozzal demonstrált az intézkedés ellen. A közösségi oldalukra feltöltött videó szerint azonban a hatóság emberei zavarták meg az akciót. Úgy tűnik, igazoltatták a jelenlévőket az Oktatási Hivatal épülete előtt.

A DEL akciója

Friss Facebook-videójukban több részletet is megosztottak az akcióról, amelyet az okostelefonok iskolai használata – az eszközök kötelező leadása – kapcsán szerveztek. A hivatali dolgozók mobiljait szerették volna a „mobilbörtön” elnevezésű dobozba begyűjteni, ám az alkalmazottak igyekeztek figyelmen kívül hagyni a kérést.

Hangsúlyozták, hogy

a Del a mobiltelefonok helyes használatát támogatja.

Földi Judit, a DK országgyűlési képviselője rámutatott, az oktatási intézmények nincsenek minderre felkészülve, a kormány nem oldotta meg, hogy biztonságos helyen őrizhessék a gyermekek készülékeit.

Kiemelte a szülői kapcsolattartás fontosságát.

A gyermekek ebbe a világba születtek bele, nekik ez fontos, a kormány pedig óriási bűnt követ el az oktatás területén is – fogalmazott.

(Demokratikus Lendület – DEL/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Tűzforrón indul a tanév: Tüntetéssorozatot hirdettek a diákok Pintér Sándor Belügyminisztériuma elé

Valódi Hírek