Kongatják a vészharangot a szakértők: Kritikussá vált a helyzet Pintér ámokfutása miatt (+videó)

A pedagógushiány kezelhetetlen méreteket öltött.

A tanévkezdés előtt már 30 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból, lassan nem lehet elkezdeni a tanévet.

Egyre többen adják fel a tanári pályát, Pintérék mindenkit megfélemlítettek

Az iskolakezdés nemcsak anyagi szempontból megerőltető a családok számára. Egyre több szülő tehetetlen: a távozó tanárok és a megfelelő pótlásuk miatt megoldhatatlan problémák előtt állnak.

A krónikus pedagógushiány már végigkíséri az iskoláséveket.

A Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium nyugdíjas pedagógusok visszahívásával, pedagógiai asszisztensek beforgatásával próbálkozik. Újabban pedig katonákat vezényelnek át, valamint a pedagógus szakképzés idejének lerövidítésével akarják megoldani a helyzetet.

Katonákat az iskolákba

Júliusban arra bólintott rá a parlament, hogy amennyiben olyan hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló tiszti vagy altiszti állománycsoportba tartozó honvéd vezénylésére kerül sor a tankerületi központhoz, aki az 55. életévét betöltötte,

a tankerületi központ a vezényeltet köteles az illetőt fogadni.

Hozzátették, hogy a honvédeknek meg kell felelniük az alkalmazási feltételeknek.

Ha a tankerületi központ nem rendelkezik olyan betölthető álláshellyel, amely a vezényelt végzettségének megfelel,

a tankerületi központ gondoskodik az álláshely betöltéséhez szükséges képzés biztosításáról.

A képzés elvégzéséig a tankerületi központ vezetője határozza meg a vezényelt által ellátandó feladatokat – olvasható a törvénymódosításban.

Eszerint az 55. életévüket betöltött honvédek pedagógusokká válhatnak, átképzésükről pedig a tankerületeknek kell gondoskodniuk.

A szülők tehetetlenek

A szülők számára azonban egyik intézkedés sem jelent megnyugtató megoldást. A Deutsche Welle magyar stábja két családnál is forgatott a tanévkezdés előtt.

Az általuk közölt videóban Lannert Judit oktatási szakértő is megszólal, aki szerint több mint 30 ezer tanár hiányzik a rendszerből. A szekértő úgy látja, hogy minden, a létszámhiányt megoldani próbáló intézkedés – például a katonák átvezénylése vagy hogy a tanítók felső tagozatban is taníthatnak – csak az oktatás színvonalát csökkenti, ám nem hoz valódi megoldást.

A Deutsche Welle videóját >>ITT<< nézheted meg:

Valódi Hírek