Mi lesz ebből? Váratlant húzott a körözött Putyin, napokon belül letartóztathatják

Vlagyimir Putyin ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki.

Vlagyimir Putyin a hírek szerint rövidesen Mongóliába utazik. Teszi ezt annak ellenére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene 2023-ban. Az indoklás szerint az orosz elnök felelős a lakosság, azon belül is a gyermekek jogellenes kitoloncolásáért és jogellenes áthelyezéséért Ukrajna megszállt területeiről az Orosz Föderációba.

Kapcsolódó: Megjött Putyinék dermesztő válasza a Nemzetközi Büntetőbíróság körözésére

A Kreml bejelentése szerint Putyin szeptember 3-án tesz látogatást az ICC-tagállamban. A Római Statútum értelmében a Nemzetközi Büntetőbíróság tagjai kötelesek őrizetbe venni mindazokat, akik ellen elfogatóparancsot adott ki a bíróság, feltéve, ha az illető beteszi a lábát az adott állam területére – emlékeztetett az apnews.com. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az ICC-nek nincs végrehajtási mechanizmusa. Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy őrizetbe vétel nem valósulna meg.

Moszkva nem kommentálta a felvetést, miszerint az orosz elnököt letartóztathatják a kiruccanása során. Nyilatkozatuk szerint Putyin Uhnágín Hürelszüh elnök meghívására utazik Mongóliába, hogy

„részt vegyen a szovjet és mongol fegyveres erők japán militaristák felett a Khalkhin Gol folyón aratott közös győzelmének 85. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes eseményeken”.

Kapcsolódó: Putyinnak teljesen elment az esze? Katonai drónokat vezényelt egy NATO- és EU-tag atomerőművéhez

Magyarországon nem hirdették ki a Nemzetközi Büntetőbíróságot megalapító Római Statútumot, azaz hazánkban így nem lehetne olyan letartóztatást elrendelni, amelyről az ICC döntött.

Bakó Bea alkotmányjogász részletezése szerint azonban

„az valóban igaz, hogy az ICC statútuma nincs kihirdetve Magyarországon, vagyis nincs külön törvény a nemzetközi szerződés hivatalos magyar szövegével.

Ez meglehetősen szokatlan, de ettől még nem jelenti azt, hogy Magyarország a statútumot ne ratifikálta volna, azaz Magyarországon ne lehetne, sőt, ne kellene Putyint az ICC elfogatóparancsa alapján letartóztatni.

Magyarország az ICC statútumát ugyanis nem törvényben, hanem egyszerűen országgyűlési határozatban erősítette megméghozzá az első Orbán-kormány alatt, 2001-ben”.

Kapcsolódó:

Kiderült: Nagyon benézte Gulyás Gergely, mégis le lehet tartóztatni Magyarországon Vlagyimir Putyint

Most jön csak az igazi feketeleves: Mindent borító ukázt adhatott Orbán a minisztereinek

Valódi Hírek