Lebuktak a taxisbűnözők: A rendőrség csapott le a hiénákra

A rendőrség és a NAV munkatársai taxisok ellen nyomoznak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) ezúttal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság nyomozóival közösen csapott le. A gyanú szerint a taxisok nemcsak kisajátították maguknak az egyes drosztokat, hanem feketén is dolgoztak – olvasható a police.hu-n.

A hatóság júliusban arról tájékoztatott, hogy Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnszervezetek Elleni Osztálya három férfi ellen indított eljárást zsarolás miatt.

A gyanú szerint B. Tibor és két társa, Z. Elemér és B. Gyula 2023 júniusától több budapesti kerületben, a Budai Várban, a Váci utcában, a Vásárcsarnok, valamint a Hősök tere és a Széchenyi fürdő közelében található taxidrosztoknál kisajátították a szolgáltatást.

A B. Tibornak hetente úgynevezett drosztpénzt fizető taxisok az ott dolgozó kollégáikat távozásra szólították fel. Amennyiben azok nem mentek el önként, a három férfi erőszakot vagy fenyegetést alkalmazva elzavarta őket, majd ezeken a helyeken ők irányították tovább a szolgáltatást. A 48 éves B. Tibor annak érdekében, hogy az akaratának érvényt szerezzen,

többször fenyegette, szidalmazta a taxisokat

– részletezték.

Mellesleg B. Tibort tavaly novemberben a Fővárosi Törvényszék közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt 2 év fegyházbüntetésre ítélte.

taxi, rendőrség, hatóság, budapest, nav

Kép forrása: police.hu

Mi történt azóta?

Miután a nyomozók elfogták a három zsarolót a felderítőmunkát tovább folytatták, és az elkövetői körrel kapcsolatban álló más taxisok tevékenységét is vizsgálták. Ennek során felmerült, hogy a társaság tagjai

a napi több 100 ezer forintos bevételüknek csupán minimális része után adózhattak,

valamint a külföldi utasoknak a tarifa többszörösét számolták fel. Az adócsalás és túlárazással megvalósuló csalás miatt a pénzügyőrök a KR NNI munkatársaival közösen akciót szerveztek elfogásukra – derült ki a rendőrség friss közleményéből.

hatóság, rendőrség, pénz

Kép forrása: police.hu

Augusztus 27-én

közel 100 rendőr és NAV-munkatárs csapott le egyszerre 5 helyszínen,

ahol elfogásokat és kutatásokat hajtottak végre. Ebben a nyomozókon és a pénzügyőrökön túl részt vett a KR rendészeti állománya és a bevetési egysége is, a NAV-tól pedig bűnügyi adatmentők, bűnjelkezelők, revizorok és bevetést támogatók – fejtették ki.

Az akcióban a NAV 6 taxit, számos taxiórát és POS-terminált (kártyás fizetés feldolgozására alkalmas eszközt – a szerk.), laptopokat, tableteket, valamint mobiltelefonokat foglalt le. A helyszíneken összesen 8 835 500 forintot, 9737 dollárt és 10 350 eurót foglaltak le. A rendőrök a kutatások során

kábítószergyanús anyagokat is találtak,

azokat a későbbiekben szakértő vizsgálja. Ezzel összefüggésben kábítószer birtoklása miatt két taxissal szemben indult büntetőeljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK).

hatóság, rendőrség, kábítószer, drog

Kép forrása: police.hu

Az NNI nyomozói a csalási ügyben egy férfit gyanúsítottként,

míg hármat tanúként hallgattak ki.

A rendőrségi eljárással párhuzamosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomozást folytat. Mivel az illegálisan működő hálózatnak további tagjai lehetnek, így az sem zárható ki, hogy a két hatóság közösen újabb akciót szervez, bővítve ezzel a gyanúsítottak körét – tájékoztattak a rendőrség weboldalán.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek