Országos botrány tört ki kedden: Pintér Sándor súlyos döntést hozott az egyik kórház ügyében

A Pintér Sándor által kinevezett új kórházigazgató a hetedrendű vádlottja egy 2021-ben indult büntetőpernek.

Virág Józsefet korábban megvádolták költségvetési csalással, ennek ellenére kinevezték az egészségügyi intézmény igazgatójának.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság hallgat az ügyben

Virág József a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház igazgatója július 15-e óta. Eközben pedig hetedrendű vádlottja annak a büntetőpernek, amit Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselő és társai ellen indítottak 2021-ben – írta a 24.hu.

Az ügy 3 éve húzódik, számos tárgyalást tartottak már a büntetőperben. 22 vádpontot sorakoztatott fel az ügyészség, de az elmúlt években még elsőfokú ítélet sem született.

Pintér Sándor mindezek ellenére kinevezte kórházigazgatónak.

A portál megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot és a Belügyminisztériumot is az ügyben, de egyik helyről sem kaptak választ.

Három éve húzódik a per

Az ügyben még az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás. A vádiratban azt írták, hogy Szegedi Csanád 2009 és 2014 közötti időszakban képviselőként

a felhasználható támogatási összeg jelentős részét tulajdonította el,

jogtalanul szerezhetett meg utazási költségtérítést.

Azt is felhozták ellene, hogy asszisztenseit fiktív módon foglalkoztathatta. Virágot Szegedi Csanád akkor az Európai Parlamenti csoportjának egészségügyi szakértőjeként mutatta be. Virág mindeközben a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozott főállásban – írta a portál.

Virág József ezzel összefüggésben a vád szerint 17 millió forintos juttatásra tett szert, amiért vagyonelkobzást indítványoztak vele szemben ugyanekkora összegben. Az újonnan megválasztott kórházigazgató tagadta az ellene felhozott vádakat. Az ügyészség másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kért rá abban az esetben, ha beismeri bűnösségét.

Nem nyilatkozott, hogy tudott-e Pintér a büntetőperről

A portál megkereste a kórházigazgatót, hogy megkérdezze, tájékoztatta-e a minisztériumot vagy az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) arról, hogy büntetőper folyik ellene.

Virág Józseftől azt a választ kapták, hogy az OKFŐ engedélye kell ahhoz, hogy nyilatkozzon.

Pintér két tucat kórházigazgatót rúgott ki

Megírtuk, hogy Pintér Sándor „hadművelete” után számos megyei, városi és fővárosi intézmény várt új kórházigazgató érkezésére. Ezzel összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

Az érintett kórházak között 3 megyei és 3 budapesti is szerepel.

Íme a lista azokról intézményekről, amelyekben igazgatóváltás történt:

A megyei (úgynevezett irányító) kórházak közül a szombathelyi Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, az egri Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, valamint a kecskeméti Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház számíthat igazgatócserére.

A megyei kórházakon kívül 3 fővárosi intézmény igazgatói pozíciójára is pályázni lehetett: a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, a Szent Margit Kórház, illetve a Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ is a listán szerepel.

Ez utóbbi kórház volt az, ahonnan

Pintér Sándor a születésnapja „alkalmából” menesztette az igazgatót, Flóris Istvánt.

Kilenc városi kórház várta az új vezetőt

Ezeken kívül még 9 városi kórház igazgatói posztján várható változás. A siófoki, a pápai, az orosházi, a nagyatádi, a mosonmagyaróvári, a mezőtúri, a keszthelyi, a jászberényi és az ajkai kórház élére lehetett pályázni.

A kozszolgallas.ksz.gov.hu portálon megjelent kiírások szerint

augusztus 25-ig várták a pályázatokat.

Az elbírálás határideje október 24., az igazgatói poszt betöltésének kezdő időpontja pedig december 1-je.

Valódi Hírek