Barkóczi Balázs: Mi olyanokat várunk, akiknek a hazájuk többet ér néhány agyonszerkesztett fotónál és pörgős Facebook-posztoknál

A nemzeti ünnepre bebizonyosodott, hogy összeomlott a magyar állam.

Az állam feladata támogatást és biztonságot nyújtani, egyfajta keretet biztosítani a mindennapokhoz – mutatott rá Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője.

A kevés fideszes kiváltságossal szemben az embereket az állam és az állam működtetéséért felelős kormány egyszerűen cserbenhagyta. A klíma nélküli műtők, a túlterhelt pedagógusok és diákok, az akadozó vagy szétrohadó közszolgáltatások,

az órákat késő, nem közlekedő, kisikló vonatok, a bezárt posták, a darabjaira hullott családtámogatási rendszer

mind-mind az állam működésképtelenségének ékes és nap mint nap tapasztalható bizonyítékai

– fogalmazott friss Facebook-bejegyzésében Barkóczi Balázs.

A DK országgyűlési képviselője a közösségi oldalán szót ejtett a Demokratikus Koalíció, az MSZP, valamint a Párbeszéd szövetségéről is. Mint azt korábban is hangsúlyozták, az együttműködés nem csupán a 2024-es választások idejére szól. Június óta azonban változott a korábbi forgatókönyv.

„A Párbeszéd társelnökének Gyurcsány-ellenes kirohanásai, valamint az a tény, hogy június 9-ét követően az újraválasztott főpolgármester egyszer sem kereste (sem formális, sem informális módon) a DK vezetését és fővárosi képviselőit, számunkra egyértelműen azt mutatják, hogy a Párbeszéd elhagyta ezt a megállapodást”

– fogalmazott Barkóczi Balázs. Hozzátette, hogy jelen helyzetben országosan is szükség van – lenne – a szociáldemokrata–zöld gondolatra, szervezeti erőre, tudásra és tapasztalatra.

Alább idézzük Barkóczi Balázs Facebook-bejegyzését:

„Ha valakinek esetleg kétségei lettek volna a magyar állam működőképességét (vagy inkább működésképtelenségét) illetően, az

idén augusztus 20-án végképp leszámolhatott az illúzióival.

Az »operatív törzs« szerencsétlenkedése, az óránként kiadott, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, a végül későn és rosszul meghozott döntések a napnál világosabban is megmutatták, hogy azok, akiknek az állam működtetése lenne a feladatuk, finoman szólva sem állnak a helyzet magaslatán.

És ha az ünneptől ellépve tágabb rálátásunk nyílik a magyar mindennapokra, akkor ismét csak azt látjuk, hogy a kevés fideszes kiváltságossal szemben az embereket az állam, és

az állam működtetéséért felelős kormány egyszerűen cserbenhagyta.

Klíma nélküli műtők, túlterhelt tanárok és diákok, akadozó vagy szétrohadó közszolgáltatások, órákat késő, nem közlekedő, kisikló vonatok, bezárt posták, darabjaira hullott családtámogatási rendszer – mind-mind az állam működésképtelenségének ékes, és nap mint nap tapasztalható bizonyítékai.

Ami több mint baj: katasztrófa.

Mert az állam feladata támogatást és biztonságot nyújtani, egyfajta keretet biztosítani a mindennapokhoz. Ez pedig egyaránt magában foglalja a megfelelő oktatást és egészségügyet, a normális tömegközlekedést, valamint a megélhetést biztosító munkát csakúgy, mint a szociális egyenlőséget és az igazságos társadalmat.

Mi szociáldemokrataként ebben hiszünk, erre szövetkeztünk június 9-ét megelőzően a szocialistákkal és a zöldekkel. Mert tudjuk, hogy abból a mély válságból, amibe a Fidesz és a Fideszt kiszolgáló mamelukok taszították az elmúlt másfél évtizedben Magyarországot, csak egy szociáldemokrata-zöld kormány jelentheti a kiutat.

Akkor is hangsúlyoztuk, hogy ez a szövetség nem csak a választásokra szól, hanem közösen akarjuk kormányozni Budapestet, és

közös miniszterelnök-jelöltet fogunk állítani 2026-ban.

A választások óta eltelt időszak persze ezt a forgatókönyvet is felülírta.

A Párbeszéd társelnökének Gyurcsány-ellenes kirohanásai, valamint az a tény, hogy június 9-ét követően az újraválasztott főpolgármester egyszer sem kereste (sem formális, sem informális módon) a DK vezetését és fővárosi képviselőit, számunkra egyértelműen azt mutatják, hogy a Párbeszéd elhagyta ezt a megállapodást.

Noha az Orbánék által 2019 óta folyamatosan nyomorgatott és sarcolt Budapest a szociáldemokraták nélkül az elmúlt öt évben kormányozhatatlan lett volna, az előttünk álló ciklusban pedig (most úgy látszik) kormányozhatatlan lesz.

Ahhoz pedig, hogy Magyarország az elkövetkezőkben ne a szélsőjobboldal, és a magát ellenzékinek hazudó új-jobboldal csatatere legyen, országosan is szükség van (lenne) a szociáldemokrata-zöld gondolatra, szervezeti erőre, tudásra és tapasztalatra.

Mi ebben hiszünk, ezért maradunk akik voltunk: európai szociáldemokraták, büszke magyarok!

Ehhez várunk mindenkit, akinek a hazája több néhány pörgős Facebook-posztnál, szétfilterezett szelfinél, jól fényképezett kisvideónál, és pillanatnyi politikai előnynél.”

(Barkóczi Balázs/Facebook)

Valódi Hírek