Itt a leleplezés: Ezért kell négyszer többet fizetni a Magyar Postán, mint Szlovákiában

A Magyar Posta úgy tudja, a legalacsonyabb díjakkal dolgoznak, azonban kiderült, hogy tévednek.

Kiderült, hogy valóban a többszörösébe kerülhet-e egy postai csomag feladása Magyarországon, mint Szlovákiában. A 24. hu riportjában arra a kérdésre is választ adott, hogy a levélfeladás valóban olcsóbb-e nálunk, mint Szlovákiában.

Több mint négyszer drágább a Magyar Posta, mint a szlovák

Jelezték, a közösségi médiában találkoztak egy bejegyzéssel, amely szerint egy Esztergomban élő ügyfél akart feladni egy fél kilogramm súlyú csomagot Angliába. Elsőként a helyi postán próbált „szerencsét”, ahol 17 400 forintot kellett fizetnie. Mivel az összeget sokallta, ezért átment a Szlovákiában található Párkányra, ahol

a csomag feladása csupán 10 eurójába került, így végül – érthető módon – inkább onnan küldte el a csomagot.

Az Esztergomban fizetendő 17 400 forint mintegy 44 eurónak feleltethető meg, vagyis mintegy 4,4-szeres áron (!) küldte volna el a csomagját a Magyar Posta ahhoz képest, mint amennyiért a Szlovák Posta vállalta a feladatot.

A Magyar Posta inkább mélyen hallgat az ügyben

A lap kérdésekkel fordult az üggyel kapcsolatban a Magyar Postához, amely nem cáfolta, hogy valóban ennyibe kerülne egy 500 grammos csomag feladása Angliába.

Érdeklődtek még az alábbiakról is:

  • „Mi az oka annak, hogy ilyen jelentős különbség van a szlovák és a Magyar Posta árai között?
  • Csak a csomagfeladás jelentősen drágább a Magyar Postánál, mint a szlováknál, vagy úgy általában négyszeres áron dolgoznak, mint a Szlovák Posta?
  • A Magyar Posta árszabásánál szempont-e, hogy régiós szinten versenyképes legyen?
  • Ha igen, mely szolgáltatásoknál?
  • Ha nem, miért nem?”

Azonban hiába tették fel kérdéseiket,

válasz nem érkezett.

Mintegy 83 százalékos áremelést „eszközöltek”

Így – a tájékoztatás hiányában – megvizsgálták, hogy miként néznek ki a magyar és a szlovák postai szolgáltatások díjai, illetve az idei díjemelésekre is kitértek. Jelezték, Szlovákiában és Magyarországon is kétszer volt postai díjemelés az idei évben.

A Szlovák Posta januártól átlagosan 11,39%-os áremelést hajtott végre, amely elsősorban a levélfeladás és az ajánlott küldemények, valamint a pénzfeladás díjait érintette, ugyanakkor a csomagdíjak nem változtak. Júliusban a levélfeladás díjai 10-40 eurócenttel emelkedtek, miközben a csomagküldés díjai változatlanok maradtak, csak a csomagtárolás díja emelkedett.

A Magyar Posta januárban – infláció alatt – átlagosan 10%-kal emelte egyes levelek és többletszolgáltatások (ajánlott, tértivevény) díjait, és hangsúlyozta, hogy a levélfeladási díjak régiós szinten „továbbra is a legalacsonyabbak közé tartoznak”. Azonban 2022 januárjához képest az 50 grammos levél feladása 65%-kal drágult, júliustól pedig újabb, 10% körüli emelést jelentettek be, amely a csomagfeladás díjait is érintette, mind belföldön, mind nemzetközi szinten. Az összes emelés eredményeként az 50 grammos levél díja

2022 januárjához képest összesen 83%-kal drágul (!).

További részletek

A magyar és szlovák belföldi és EU-s postai árak összehasonlítása alapján kiderült: az 50 grammos levél és az 500 grammos küldemény díjai különböznek a két országban, de az árkülönbségek elemzése alapján megállapítható, hogy melyik ország kínál kedvezőbb árat ezekben a kategóriákban.

  • Az 50 grammos levél belföldi feladásánál (nem elsőbbségi a Magyar Postán, illetve másodosztályú levél a szlovák postán) egyértelműen a Magyar Posta az olcsóbb – 255 forint, amivel szemben 1 euró áll (394 forintos árfolyamot vettek alapul).
  • A drágább (magyar elsőbbségi, illetve szlovák elsőosztályú) levélnél szintén a Magyar Posta az olcsóbb belföldön, 365 forint kontra 1,5 euró (591 forint).
  • Ha az EU-ba adunk fel egy szintén 50 grammos levelet, akkor viszont már fordul a kocka, a Magyar Posta 1160 forintjánál jóval olcsóbb a Szlovák Posta szolgáltatása, 1,9 euró (749 forint) – ismertették.

Az 500 grammos küldemény esetében arra jutottak, hogy Szlovákiában az 500 grammot meghaladó, de 1000 grammnál kisebb, levélként feladható küldemények díja az EU-ban 10 euró. Megvizsgálták az 500 grammos és kicsivel nehezebb levelek, valamint csomagok feladási díjait is mindkét ország esetében.

Belföldi küldemények esetén, a nem elsőbbségi vagy másodosztályú levelek feladása 500 grammig Szlovákiában olcsóbb, és ez az 500 grammnál nehezebb levelekre is igaz. Jelezték, ugyanez a tendencia figyelhető meg az EU-ba történő feladásnál is. Közzétett ábrájukon pedig látható, hogy

Szlovákiában akár feleannyiért, vagy még olcsóbban is feladható egy küldemény.

Magyar és szlovák postai árak 500 gr körüli küldemény feladásakor / Forrás: 24.hu

Kapcsolódó:

Figyelmeztetett a Magyar Posta: Változnak a nyugdíjkifizetések februárban

Elszabadult az árak! Brutálisan megdrágult a posta is

Folytatódik a rémálom: Újabb posták húzzák le a rolót vidéken, kiakadtak a helyiek

Leszarta a kormány a tiltakozásokat, pénteken bezártak 366 postát

Valódi Hírek