Fontos bejelentést tett a BME a botrányba fulladt gólyatábor után

A BME-s gólyatábor kapcsán adott ki közleményt az egyetem kommunikációs igazgatósága.

Megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, amely felülvizsgálja a gólyatáborok szabályozását. Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezetésével és a hallgatók, valamint a gólyatáborok szervezésében részt vevő valamennyi érintett terület munkatársainak bevonásával 2024. augusztus 22-én tartotta meg első ülését a testület – olvasható a BME Kommunikációs Igazgatóságának lapunkhoz is eljuttatott pénteki közleményében.

Mint írták, a munkacsoport minden hozzá beérkező bejelentést kivizsgál. Ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyit, amelyről a BME hallgatói tájékoztatást kapnak. A közlemény szerint

a munkacsoport új, egységes szabályozást készít,

hogy megelőzze, valamint megakadályozza a visszaélések lehetőségét. Az új szabályozás középpontjában a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás lesz – írták.

Tájékoztattak arról is, hogy

a BME jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort.

A rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy valóban egy teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményt teremtsenek – fogalmaztak.

Hozzátették, fontos, hogy a tervezett esemény építsen az eddigi rendezvények értékeire. A megújulás része ugyanakkor a szemléletváltás, hogy az esemény egyetemkezdő fesztiválként támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet, valamint megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat – áll a közleményben.

„A tábor programjait úgy alakítja ki az intézmény, hogy mindenki egyenlő eséllyel vehessen részt azokban, figyelembe véve az egyéni különbségeket, legyenek azok kulturális, szociális vagy egészségügyi természetűek.

A táborban jelen lesz az egyetem támogató, segítő szolgálata is

pszichológusokkal, mentálhigiénés és beilleszkedést támogató tanácsadást is nyújtva,

hogy a hallgatók a nap minden szakában fordulhassanak hozzá kérdéseikkel, problémáikkal”

– fejtették ki.

„A BME továbbfejleszti a hallgatókat támogató szolgáltatásokat, amelynek pszichológus munkatársaihoz év közben is bármikor fordulhatnak nehézségeikkel, problémáikkal a hallgatók, és ahol azonnal hathatós segítséget kapnak az egyetemtől”

– fűzték hozzá.

Mi történt pontosan a BME gólyatáborában?

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy egészen különös szabályzatot adtak ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának gólyatáborában. A szervezők arról határoztak, megtiltják az új hallgatóknak, hogy óvszert vigyenek a rendezvényre. A furcsa parancsot azzal „indokolták” meg, hogy abban bíznak, mindezzel visszatartják a fiatalokat a sze*uális kapcsolatok kialakításától a tábor idején (?).

Kapcsolódó: Nagy baj van a toronyban? Meghökkentő parancsokat osztogatnak a BME gólyatáborán (+fotó)

Rövidesen nagyon durva bánásmódról számoltak be a BME Villamosmérnöki Karának gólyatáborán részt vevő egyes újonnan felvett hallgatók. Az augusztus 14-e és 17-e között lezajlott beavató rendezvényen többek között érkezéskor egy órán át gyalogoltatták a friss egyetemistákat a kánikulában, ráadásul a gurulós bőröndjeiket csak kézben cipelhették. A felsőbb éves hallgatótársaikkal csak magázódva társaloghattak a gólyák. Emellett az első napon csak este későn kaptak enni a leendő hallgatók.

Minderről >>ITT<< olvashatsz részletesebben.

A műegyetem az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével felállított egy munkacsoportot, amely vizsgálatot indított a gólyatáborok megszervezése kapcsán.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Nincs vége: Megszólalt a rendőrség a BME gólyatáboráról

Valódi Hírek