Nincs vége a botránynak: Reagált a BME a gólyatábora résztvevőitől kiszivárgott döbbenetes hírekre

A BME gólyatábora sokaknál kiverte a biztosítékot.

A BME szigorú és botrányos bodajki gólyatábora a címlapokra került, és az ott történtekről szóló beszámolók azóta is megdöbbentő és felháborító részletekre mutatnak rá. A tábort megelőzően a szabályzatot a szervezők a Facebook-oldalukon tették közzé, ott adtak részletes tájékoztatást az egyébként felnőtt embereknek tekinthető egyetemisták számára.

A szervezők tételesen felsorolták azokat a tárgyakat, amiket nem vihetnek be a hallgatók a tábor területére. Ilyen szerintük például a romlandó étel, a biztonsági borotva vagy a gumi óvszer.

A táborban történtekről azóta hátborzongató részletek derülnek ki, többen el is hagyták a többnapos eseményt és hazamentek a durva és megalázó bánásmód miatt.

A BME válaszolt a gólyatábora miatt kitört botrányra

Először szólalt meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a témában. Szerdai közleményükben azt írták, hogy munkacsoportot hoztak létre és felülvizsgálják a gólyatáboraik szabályozását.

„A BME kötelessége nemcsak a hallgatók oktatása, illetve szakmai pályára állítása, hanem minden körülmények között

a biztonságuk védelme.

Ez a cél a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik”

– fogalmaznak a közleményben.

Ennek érdekében készült több évvel ezelőtt a – más gólyatáborokban szerzett tapasztalatokat is felhasználó – házirend, amely alapján idén is megszervezték a táborokat – állították.

A műegyetem, az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével

felállított egy munkacsoportot,

amely vizsgálatot indít a gólyatáborok megszervezéséről. Kérdés, hogy orvosolja-e a Villamosmérnöki Kar gólyatáborában idén felmerült problémákat.

Emellett ígéretet tettek, hogy felülvizsgálják az eddigi szabályozást. Ahogy írták,

„a tapasztalatok és a kihívások alapján mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakít ki.”

Mi történt a BME VIK gólyatábora területén?

Egészen durva bánásmódról számoltak be a BME Villamosmérnöki Karának gólyatáborában részt vevő egyes újonnan felvett hallgatók. Mint ismert, az érintett gólyatáborban megtiltották (sic!) az óvszerhasználatot, amelyet azzal a fals érvvel indokoltak, hogy így a gólyák majd nagyobb sz€xuális fegyelmet és önmegtartóztatást tanúsítanak.

Az augusztus 14-e és 17-e között lezajlott beavató rendezvényen többek között érkezéskor egy órán át gyalogoltatták a friss egyetemistákat a kánikulában, ráadásul a gurulós bőröndjeiket csak kézben cipelhették. A felsőbb éves hallgatótársaikkal csak magázódva társaloghattak a gólyák. Emellett az első napon csak este későn kaptak enni a leendő hallgatók.

Este bedurvult a „buli”

A java még csak ezután következett: első este mindenki bőröndjét kipakoltatták, és még a gyógyszereiket is elvették az újdonsült hallgatóknak. A ruhákat egyesével kirázatták, még az alsóneműket is. Az ételeket és az italokat elkobozták, a gyógyszerek közül még a fájdalomcsillapítókat is elvették. Ha azokra valakiknek szüksége volt, akkor külön kérni kellett a felsőbb éveseket, adjanak – közölték a hallgatók.

A testi motozás (sic!) kötelező volt, amit az úgynevezett „biztonsági szolgálat” végzett el.

A szobák koedukáltak voltak, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy 12-13 fiúra jutott 1-2 lány minden szobában. Minden szobában két felsőbb éves aludt a földön, akik megakadályozták (!) a mosdókba történő kijutást – hangzott a beszámolóban.

A legdurvább bánásmódot a napi szükségletek el- (nem) intézésével kapcsolatosan tapasztalták a gólyák:

Külön mosdószünetek voltak. Napi max 3 db. 1 perc után üvöltve jöttek, hogy menjenek ki az emberek, jönne a következő csapat. A fürdés sem volt sokkal jobb. Fiúknak 2, lányoknak 5 percük volt. Stopperrel mérték. Ebbe beletartozott a tusolás. a fogmosás, a mosdózás és az öltözködés. Végig egy piros baseballütővel ütötték a falat és a zuhanyfülkéket, üvöltöztek, hogy siessünk, mindenki ránk vár.

Nagymosdózni tilos volt, esélyed sem volt rá, mindig verték a fülke ajtaját”

– írta egyikük az Eduline-hoz eljutott beszámolójában. Szerinte a gólyatábor inkább kiképzőtáborra hasonlított, ahol még az alvókról is videófelvételeket készítettek, majd levetítették őket a hallgatók előtt.

Az óvszermegvonással kapcsolatban Radács Kristóf, a BME Egyetemi Hallgatói Képviseletének (!) elnöke botrányosan nyilatkozott:

Valóban igaz, hogy a gumióvszer »a nem kívánt terhesség és a sz*xuális úton terjedő betegségek megelőzésében kulcsszerepet játszik», azonban a mi meglátásunk szerint

a sz*xuális kontaktus elkerülése egy fokkal eredményesebben tölti be ugyanezt a szerepet.

A gólyatáborok szervezői ezt a táborban hangsúlyozzák és fokozottan felhívják a gólyák figyelmét, hogy a tábor ideje alatt kerülendő a sz*xuális kontaktus.

Valódi Hírek