Videóval: Mikrofon elé pattant Gulyás Gergely, majd rögtön tett két halaszthatatlan bejelentést

Kormányinfó keretében részletezte a kormány friss döntéseit Gulyás Gergely és Vitályos Eszter.

Augusztus 22-én, csütörtökön, a délelőtti órákban kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Vitályos Eszter.

A kancelláriaminiszter először a pedagógusok béremeléséről ejtett pár szót. Mint mondta, 2025-ben a most rendelkezésre álló adatok szerint a diplomás átlagbér bruttó 1 millió 25 ezer forint lesz. Ennek megfelelően a pedagógus-átlagbérek 820 ezer forintra emelkednek – fogalmazott.

Vitályos Eszter a családok támogatásáról beszélt. Közölte, a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások hamarabb érkeznek. Többek között óvodai és iskolai fejlesztésekről, projektekről tájékoztatta a nyilvánosságot.

A kőolajszállításról

Gulyás Gergely részletezése szerint az orosz-ukrán háború is terítékre került a kormányülésen. A kőolajtranzit kapcsán úgy nyilatkozott, hogy van olyan jogi megoldás, amely orvosolná a kialakult helyzetet. A Mol a szükséges megállapodásokat a jelek szerint meg tudja majd kötni, ám a szállítás költségesebb lesz és a kockázat is a vállalaté – az orosz-ukrán határtól.

Mi történt az elmúlt hetekben?

Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel folytatott beszélgetése után árulta el, hogy a Lukoil nem szállít Magyarországra kőolajat Ukrajnán keresztül. Hozzátette, keresik a jogi megoldást a tranzit újraindítása érdekében.

Bulgária rövidesen közölte, kész segítséget nyújtani a kialakult helyzetben. Szijjártó pedig világossá tette, Magyarország addig fogja akadályozni a 6,5 milliárd eurós uniós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának, amíg Kijev újra nem biztosítja a Lukoil kőolajszállítását Magyarországra Ukrajnán keresztül.

Holoda Attila energetikai szakértő már korábban is hangsúlyozta, több vállalat táplál be kőolajat a Barátság kőolajvezetékbe, így most is jön olaj. A vezeték éves szinten körülbelül 10 millió tonna kőolajat szállít. Ennek nagyjából a harmada ered a Lukoiltól, de most egy másik cég szállít helyette, ezért a szállított mennyiség nem csökkent az események hatására.

Kapcsolódó: Videóval: Hiába tajtékzik Szijjártó, egy szakértő lerántotta a leplet a Lukoil-ügy részleteiről

Az Európai Bíróság ítéletéről, a bírságról

A tárcavezető már többször sérelmezte, hogy hazánk – az Orbán-kormány szerint – nem kap megfelelő támogatást a határvédelemre a közösségtől. A kormány felkérte az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg,

hogyan lehet perben a költségek egy részét az Európai Bizottsággal szemben érvényesíteni

– közölte Gulyás Gergely.

Mi történt pontosan?

Egy korábbi ítélet szerint hazánkat 200 millió euróra bírságolta, továbbá napi 1 millió euró fizetésére kötelezte az Európai Unió Bírósága – a magyar menekültügyi szabályokkal összefüggésben.

Természetesen Orbán Viktorék egy percig sem gondolkoztak el azon, vajon miért szabtak ki rájuk ilyen súlyos ítéletet. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete is reagált a történtekre. Hangsúlyozták, hogy

„egyes sajtóértelmezésekkel szemben az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete nem kötelezi Magyarországot sem illegális migránsok befogadására, sem az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására”.

Kapcsolódó: Főhet a fejük Orbánéknak: Az EU megüzente, hogy elindult a visszaszámlálás

(Magyarország Kormánya/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek