Sírjunk vagy nevessünk? Itt vannak az augusztus 20-ai Orbán-showműsor legbotrányosabb részletei

Ezt kapjuk a 15 milliárdnyi közpénzért augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén.

Az esemény szervezői arról tájékoztattak, hogy több mint negyvenötezer különálló pirotechnikai látványelem lesz a tűzijátékon.

Emellett drónshow és fényfestés is lesz

az öt kilométer hosszú, a Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig tartó „látványtéren”.

Tűzmozsár és más látványelemek

Az idei Szent István-napi tűzijátékot

tűzmozsár, kartács, római gyertya, görögtűz, szikraszökőkút és lángeffektek

teszik látványossá.

A több mint huszonkilencezer pirotechnikai terméket mintegy ötszáz indítási pontról lövik a magasba.
Azt is leírták, hogy a tervezők külön ügyeltek rá, hogy az öt kilométernyi látványtér minden részéről ugyanolyan élményben legyen része a nézőknek.

1300 drón rajzol majd az égre

A drónshow keretében 1300 pilóta nélküli repülőeszköz jeleníti meg a magyar történelem legmeghatározóbb jelképeit.

„A tűz és fények játéka az idén is egy, a nemzeti mesehagyományból jól ismert karakter szemszögén keresztül meséli el a magyarság történetének legfontosabb eseményeit:

a csodaszarvas, Attila, Csaba királyfi, a honfoglalás és államalapító Szent István királyunk történetét.

Az öreg pásztor által felvillantott mondabéli és történelmi epizódok adják a narrációval ellátott tűzijátékshow hat tételét, miközben Liszt Ferenc és Kodály Zoltán darabjai is felsejlenek majd.”

Mesterségek ünnepe

A programok augusztus 17. és 20. között lesznek a budai Várban.

A rendezvény fő eleme a kenyéráldás, hiszen a kenyér szakrális elem, emellett a mai napig a legalapvetőbb élelmiszerünk – mondta V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

A folkTrend! divatbemutatója pedig az egykori viseleteket népszerűsíti újragondolva, akár az anyagok használatában, akár díszítményében, formavilágában, technikájában.

Kézműves mesterek érkeznek

A rendezvényre 800 kézműves mester érkezik a Kárpát-medencéből, külföldről pedig csaknem 200.

A mesterségek ünnepén a népi kézművesség, a kézműves mesterségek teljes palettája megjelenik. A fesztivál lényege, hogy interaktív módon, látványműhelyekben mutassák be a mesterségeket, a közönség pedig beszélgethessen is egy-egy mesterrel. Ezen a rendezvényen ismereteket lehet szerezni és pályaválasztási tanácsadás is folyik, hiszen szeretnék megszólítani a fiatalokat, hogy ennek a területnek is legyen jövője – mondta Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatója.

Azt is közölték, hogy idén is akadálymentesek lesznek augusztus 20-án a Szent István-nap fő rendezvényei.

Elszálltak a költségek

Idén sem aprózza el a kormány az augusztus 20-ai rendezvénysorozat kiadásait, jelen állás szerint

15 milliárd forintot is meghaladó közpénzt emészt fel a program.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal adatai alapján közel 12,5 milliárd forintot adnak a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek a Szent István-napi programsorozatra. A tűzijáték megszervezésére 2,4 milliárd forintot szánnak, így az ünnepség összesen legalább 15 milliárd forintba kerül majdírta a K-monitor.

Ezzel egy időben az EU-elnökség megszervezésére 11 milliárd forint támogatást adtak.

Évről évre drágább az augusztus 20-ai ünnepségsorozat

Az augusztus 20-ai programsorozatot már nem először szervezik meg hasonló finanszírozási konstrukcióban, ám az összeg idén újra meghaladja a tavalyit, közel félmilliárd forinttal. 2023-ban a programsorozatra 12,8 milliárd forintot szántak, míg a tűzijátékra 1,8 milliárdot.

2015-ben 128 millió forintba került a tűzijáték, 2022-ben közel 12 milliárd forintra rúgott az augusztus 20-ai programsorozat.

Lassan egy évtizede minden évben felmerül a vita a tűzijátékkal kapcsolatban: míg sokan a méltó megemlékezés és ünnep szimbólumának tartják, addig sokan pénzkidobásnak vélik. Az álláspontok egyelőre nem közelednek, ám az átláthatóság biztosítását a szervezésben és finanszírozásban jelenleg is elvárható lenne.

Valódi Hírek