Ettől eldurran az agyad: Kiderült, mennyit fizetünk Orbánék augusztus 20-ai banzájáért

Az augusztus 20-ai tűzijáték és a kapcsolódó rendezvények költéségére már Mészáros Lőrinc is felkapná a fejét.

Idén sem aprózza el a kormány az augusztus 20-ai rendezvénysorozat kiadásait, jelen állás szerint

15 milliárd forintot is meghaladó közpénzt emészt fel a program.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal adatai alapján közel 12,5 milliárd forintot adnak a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek a Szent István napi programsorozatra. A tűzijáték megszervezésére 2,4 milliárd forintot szánnak, így az ünnepség összesen legalább 15 milliárd forintba kerül majd – írta a K-monitor.

Ezzel egyidőben az EU-elnökség megszervezésére 11 milliárd forint támogatást adtak.

Többéves gyakorlat

Az augusztus 20-ai programsorozatot már nem először szervezik meg hasonló finanszírozási konstrukcióban, ám az összeg idén újra meghaladja a tavalyit, közel félmilliárd forinttal. 2023-ban a programsorozatra 12,8 milliárd forintot szántak, míg a tűzijátékra 1,8 milliárdot.

A kormánypropagandával kapcsolatban ismert Lounge-cégcsoportja „versenyez” egyedül a munkákért, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség minden feladatot és pénzt nekik ad tovább. Ennek Balásy Gyula a tulajdonosa, aki az állami megbízásokból 10 milliárdos nagyságrendű osztalékot vesz fel évente. A tűzijátékra kiírt tendert már „meg is nyerték” Balásyék – jegyezte meg a K-monitor.

Évről évre drágább az augusztus 20-ai ünnepségsorozat

2105-ben 128 millió forintba került a tűzijáték, 2022-ben közel 12 milliárd forintra rúgott az augusztus 20-ai programsorozat. Lassan egy évtizede minden évben felmerül a vita a tűzijátékkal kapcsolatban: míg sokan a méltó megemlékezés és ünnep szimbólumának tartják, addig sokan pénzkidobásnak vélik. Az álláspontok egyelőre nem közelednek, ám az átláthatóság biztosítását a szervezésben és finanszírozásban jelenleg is elvárható lenne.

Valódi Hírek