Nagy a baj: Görögország aktiválta az EU kölcsönös polgári védelmi rendszerét (+videó)

Hatalmas tűz tombol Görögország területén.

Egy ember életét veszítette az Athén környékén tomboló tűzben. Az áldozat testét Vrilissia város egyik üzletében találták meg. Minderről a tűzoltóság egyik forrása tájékoztatta a minap a BBC-t.

Eközben ezreket evakuáltak a környékről. Vassilios Vathrakogiannis ezredes részletezése szerint bár már egyetlen aktív tűzfront sem volt az északkeleti Attika régióban – amely Athén egyes részeit is magában foglalja – még mindig „sok aktív helyi láng” van, főképp Marathon és Penteli városok környékén.

A munkálatokban 700 tűzoltó, 199 tűzoltóautó és 35 vízbombázó repülőgép vesz részt. A tűz először vasárnap lobbant fel körülbelül 35 kilométerre Athéntól. Két tűzoltó égési sérüléseket szenvedett munka közben. Vathrakogiannis ezredes arról tájékoztatott, hogy

hétfőn 40 különböző helyen törtek ki tüzek,

egyes területeken a lángok a 25 métert is elérték.

A görög fővárosban arcmaszkot viselnek az emberek, így védik magukat a füsttől, amely Athén utcáit sem kíméli.

A görög Nemzeti Obszervatórium hétfő esti közleménye szerint a tűz már körülbelül 100 000 hektárnyi (405 négyzetkilométer) földet érintett. Penteliben, egy erdős, dombos régióban 3 kórházat kellett kiüríteni. A tűz egy fatermékeket gyártó üzemet is felemésztett, a környéken pedig robbanások moraja hallatszott. A hírportál beszámolója szerint minden bizonnyal üzemanyagtartályok, lakossági gázpalackok váltak a lángok martalékává. Mindennek ellenére Penteli néhány lakosa az otthona közelében maradt.

Az európai nemzetek bejelentették, segítenek Görögországnak, miután annak kormánya

aktiválta az EU kölcsönös polgári védelmi mechanizmusát.

(BBC News/YouTube)

(Kiemelt képünk forrása: BBC News/YouTube)

Valódi Hírek