Mi folyik itt? Kirakott egy rakás bűnözőt a börtönökből a kormány, hogy spóroljon (+videó)

Pintér Sándor tárcája megindokolta, miért engedik ki külföldi embercsempészek sorát a hazai börtönökből.

Jelentős költségvetési megtakarítást eredményezett az, hogy a kormány elítélt külföldi embercsempészeket engedett ki a hazai börtönökből. Az érintetteknek el kellett hagyniuk Magyarországot. Az intézkedés csökkentette a büntetés-végrehajtási intézmények zsúfoltságát. Mindezt a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium közölte az ATV Híradó megkeresésére. Mint emlékeztettek,

az elfogott külföldi embercsempészek 90 százalékát engedték ki Orbán Viktorék.

Az év elején számoltunk be arról, hogy 2023 augusztusa óta havonta átlagosan 127 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a hazai börtönökből. 2023-ban összesen 2021 fő szabadulhatott és került reintegrációs őrizetbe (a bűnözők büntetésük utolsó szakaszát egy kijelölt helyen tölthetik, az intézkedés során pedig ismét társadalmi életet élhetnek – a szerk.), miután embercsempészet miatt a rácsok mögé került – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) tájékoztatásából.

Kapcsolódó: Itt a sokkoló igazság: Drámai eredménye lett Orbánék ámokfutásának

Mi történt pontosan?

Az Orbán-kormány tavaly tavasszal döntött az intézkedésről. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte:

„Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök”.

Az embercsempészek kiengedéséből óriási diplomáciai botrány lett, az osztrák külügy berendelte a bécsi magyar nagykövetet az intézkedés miatt, őszre pedig már komoly gondot okozott a határokon a bűnözők jelenléte, így a szlovák kormány például visszaállította, majd meghosszabbította az ellenőrzéseket az érintett szakaszokon, hogy ezzel is csökkentse a Magyarország felől érkező illegális bevándorlók számát.

Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság főmunkatársa rámutatott, hogy rengeteg ember nem tud szabályozott módon menedékkérelmet benyújtani Magyarországon, így a magyar jogalkotó az embercsempészek karjaiba löki az érintetteket. Az embercsempészeket a magyar állam elfogja, lefolytat egy eljárást, azt követően pedig szabadon engedi őket.

Az elengedett külföldi embercsempészeknek 72 óra áll a rendelkezésükre, hogy elhagyják Magyarország területét. Gerő Tamás ügyvéd hangsúlyozta, a helyzet diszkriminatív a magyar állampolgárokkal szemben. Utóbbiakat ugyanis súlyos szabadságvesztéssel büntetik, amíg a külföldieket csupán kiutasítják – emelte ki a híradónak nyilatkozva.

(ATV Magyarország/YouTube)

Kapcsolódó:

Bakondi úgy tudja, nem veszélyes embercsempészeket, csak sofőröket engedtek szabadon Orbánék

Megszólaltak a szirénák: Teljesen kiürítik a győri börtönt a szökési kísérlet után

Valódi Hírek