Leesett a NAV-osok álla: Egy 86 éves néni több tonna fémhulladékot adott le Hajdú-Biharban

Lecsapott a NAV, milliós összegű lehet a bírság.

Fémkereskedelmi ellenőrzést tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, amelynek során egy illegális fémkereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozásra bukkantak Hajdú-Bihar vármegyében. Azt írták, a vámhivatal adatbázisa alapján választottak ki olyan magánszemélyeket, akik nagy mennyiségű fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot cseréltek pénzre az elmúlt időszakban. Egyszerre többen is fennakadtak a szűrőn, de kiderült, hogy minden szál egy családhoz vezet.

Szövevényes ügyre bukkantak

A járőrök először egy idős asszonyt kérdeztek ki, aki az elmúlt néhány évben 993 kilogramm akkumulátort és 543 kilogramm egyéb fémhulladékot adott le.

A 86 éves nő elmondta, hogy a fémhulladék nem a saját háza táján keletkezett,

veje kérésére adta le a saját adataival. A szálak egy betéti társasághoz vezettek, amelynek beltagja az asszony veje. A vállalkozás legálisan akkumulátorokat értékesíthetett volna, de arra nem volt jogosult, hogy a rossz és selejt áramforrásokat felvásárolja.

Kiderült, hogy a férfi feleségét is felhasználta, aki mintegy

1500 kilogramm akkumulátort és több mint 1000 kilogramm egyéb engedélyköteles fémhulladékot

adott le az elmúlt 3 évben.

Repülhet a milliós NAV-bírság

Az elkövetők akár több millió forint bírságra is számíthatnak, fémkereskedelmi törvénysértésért kell felelniük – közölte a vámhivatal. Hangsúlyozták, hogy a fémkereskedelmi szabályok szerint

természetes személy saját ingatlanán legfeljebb 3 köbméter olyan fémhulladékot tárolhat,

ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül fémkereskedő részére, illetve adható át koncesszori fémkereskedőnek.

Tavaly vezették be a koncesszori rendszert

A közleményben kitértek arra is, hogy a koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is. 2023. július 1-jétől a természetes személyek vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékai – háztartási fémhulladékok –, valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai – fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok – kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adható át.

Sok aggály merült fel a hulladékkoncesszióval kapcsolatban

2023. július 1-jétől vezette be a kormány az új hulladékgazdálkodási rendszert. Ennek keretében csak hulladékkoncesszióval, vagyis államilag kiadott hulladékgazdálkodási engedéllyel folytatható a tevékenység. A hulladékkoncesszió 35 évre szól.

Pont az aggályok miatt várt az Európai Bizottságtól lépéseket Rónai Sándor, miután a képviselő szerint olyan, gyanús körülmények állnak fent a hulladékkoncesszióval kapcsolatban, amelyek alapján nem kizárható, hogy ellopják a hivatalosan a hulladékgazdálkodásra fordítandó pénzeket.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Rónai Sándor súlyos lopásra gyanakszik: Orbánék furcsa szerződésének vizsgálatát kéri az Európai Bizottságtól

Valódi Hírek