Kamala Harris döntő lépésre szánta el magát: Trump őrjöng a választás miatt

Tim Walz, Minnesota kormányzója lesz Kamala Harris alelnökjelöltje.

Az amerikai sajtó véget vetett a találgatásoknak, Tim Walz minnesotai kormányzót választotta alelnök-jelöltjének Kamala Harris – írta meg a CNN és a BBC is.

Ha megválasztják Harrist, ő lesz az alelnök

Amennyiben Harris a novemberi elnökválasztáson legyőzi Donald Trumpot, alelnöke az egykori középiskolai tanár, Minnesota kormányzója lesz.

Walz országosan kevésbé ismert, de rögtön felhívta magára a figyelmet, amikor Trumpot és alelnök jelöltjét J. D. Vance-t „furcsának” nevezte.

Harris abban reménykedik, hogy Walz hagyományos kisvárosi középnyugati személyisége megfelelő ellensúlya lesz a kampányban a Harrisről kialakult városi liberális vélekedésnek. Emellett a demokraták is kedvelik őt, katonai múltja pedig szintén pozitív megítélés alá esik a kampányban.

Harris várhatóan a kedd esti philadelphiai gyűlésen mutatja be Walzot hivatalosan is, mint alelnökjelöltjét – írta a BBC.

Walz nem sokkal a kiszivárgott sajtóhírek után hivatalosan is megerősítette jelöltségét. Ezt írta a közösségi oldalán:

„Egy életre szóló megtiszteltetés, hogy csatlakozhatok a Kamala Harris kampányhoz.

Én benne vagyok.

Harris alelnök megmutatta nekünk, hogy lehetséges megcsinálni. Egy kicsit az első napomra emlékeztet az iskolában.

Akkor essünk neki, emberek! Csatlakozz hozzánk.”

(Tim Walz/Facebook)

Trumpék már neki is estek

A Trump-Vance formáció már jelzőket is aggatott az alelnök-jelöltség friss várományosára és „veszélyesen liberális szélsőségesnek” nevezték – tájékoztatott a hírcsatorna.

Nem teljesen ismeretlen szereplő

A 60 éves Walz 1989-ben szerzett társadalomtudományi diplomát, később pedig a Nemzeti Gárdában szolgált. 24 év után ment nyugdíjba az 1-125. tábori tüzér zászlóaljból.

2006-ban választották meg először az Egyesült Államok Képviselőházába, majd többszöri is újrázott ebben a pozícióban.

Walzot először 2018-ban szavazták meg Minnesota állam kormányzójának, 2022-ben pedig újraválasztották.

Többen bírálták, George Floyd rendőrségi meggyilkolására és az azt követő 2020 nyarán történt tiltakozásokra adott válasza miatt. Azt kifogásolták, hogy túl későn hívta be a Nemzeti Gárdát Minnesotába, csak akkor, amikor egyes tiltakozások erőszakossá váltak, amikor a tüntetők köztulajdont rongáltak és semmisítettek meg, beleértve a minneapolisi rendőrség 3. körzetét is.

Minden bizonnyal azért esett Walz-ra Harris választása, mert egy tapasztalt, billegő államból jövő, fehér férfi politikust akart maga mellé venni.

Tapasztalatra azért volt szükség, mert Harrisnak nincs valós kormányzati tapasztalat, noha Kalifornia állam legfőbb ügyészeként (ez az Egyesült Államokban közvetlenül választót pozíció), szenátorként és alelnökként már töltött be fontos tisztségeket. Ugyanakkor „elsőszámú döntéshozóként” még tapasztalatlannak számít, egy kormányzó viszont be tudja hozni ezt a tudást a kampányába.

Az USA választási hadjáratában az 50 szövetségi államból nagyjából 6-7 számít billegőnek. Ezek azok a „csatatérkörzetek” ahol eldől az elnökválasztás kimenetele, így ha valaki meg tudja szólítani az itt élő fehér középosztályt – mint Walz –, akkor az nagy lökést adhat Harris-nek.

Végül pedig a fekete és ázsiai gyökerekkel rendelkező Harris-nek még mindig rengeteg előítélettel kell megküzdenie. Ha nyerne, ő lenne az első női elnöke is az Egyesült Államoknak, így különösen fontos volt számára, hogy a „konzervatívabb” szavazók megszólítása miatt egy fehér férfit vegyen maga mellé.

A november 5-ei elnökválasztáson fog eldőlni, ki vezetni 2025. január 20-ától a világ legerősebb nagyhatalmát.

Kapcsolódó:

Most főhet igazán a feje Trumpnak: Elindult a visszaszámlálás

Valódi Hírek