Majdnem más hivatást választott magának Udvaros Dorottya: Mutatjuk, minek készült a vasárnap 70 éves színészlegenda

„Kitörölném az emberek fejéből az enyém szót: a kapzsiságot, irigységet és mohóságot.” (Udvaros Dorottya)

Vasárnap ünnepli 70. születésnapját Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze

Vasárnap ünnepli

hetvenedik születésnapját Udvaros Dorottya Kossuth– és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Színésze.

Udvaros Dorottya Budapesten született 1954-ben. Édesanyja, Dévay Camilla színésznő pályafutása ígéretesen indult, de megtört, amikor egy feljelentés után koholt vádak alapján börtönbe zárták, majd Kistarcsára internálták, és szabadulása után eltiltották a színháztól. Miután feleségül ment Udvaros Béla rendezőhöz, férjét nem engedték a fővárosban rendezni. A nehéz helyzetben élő családot barátok, neves művészek segítették.

A retorzió enyhülésével 1957-től a házaspár Kecskemétre szerződhetett, ahol Dorottya kislányként egyszer szerepelt is édesanyjával a Szentivánéji álomban. (Felnőttként hosszú idő után játszhattak újra együtt, 1989-ben a Játékszínben a Janika című darabban. Udvaros Béla 2007-ben rendezhette lányát a Csongor és Tündében az általa alapított Evangéliumi Színházban.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben a Nemzeti Színház (jelenlegi nevén Pesti Magyar Színház), 1982-től a budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1994-től az Új Színház, 1997-től a Bárka Színház, 2002-2024 között a Nemzeti Színház tagja volt.

Udvaros Dorottya nem színészi pályára készült

Udvaros Dorottya eredetileg orvosnak készült, azonban Magyarország egyik legnagyobb színésze lett. Isten éltesse sokáig!

„✨Teltházas esték, csodálatos közönség, egy remek alkotói- és közreműködői csapat: ilyen volt a Rebecca a Szegedi Szabadtérin! Sylvester Lévay és Michael Kunze musicalének második szegedi hétvégéje azonban nemcsak a kirobbanó siker miatt telt ünnepi hangulatban: 💐🎂előadásunk két vezető színművésznője, Janza Kata és Udvaros Dorottya születésnapját is a Dóm téren köszönthettük!

🥰Köszönjük, hogy velünk tartottatok!”

írták a Szegedi Szabadtéri Facebook-oldalán.

(szinhaz.online nyomán)

Valódi Hírek