Kiderült: Ezzel a trükkel szív ki tízmilliárdokat a MÁV-ból a Fidesz

Nem véletlenül szúrtak ki a dolgozókkal.

A Lázár János alá tartozó MÁV egy fideszes céggel kötött csaknem 25 milliárd forintos irodabérleti szerződést, ezért kellett megszüntetni a home office munkavégzést – vette észre a Magyar Hang a MÁV nyilvános szerződéslistájában.

Kellett a pénz a maffiának

Lázár ráadásul egy olyan céggel szerződött, amely korábban még a vasúttársaság tulajdonában állt. Nem sokkal később az építési és közlekedési miniszter bejelentette, hogy megtiltják a dolgozók számára előnyös home office munkavégzést.

Nettó 24,7 milliárd forint értékű szerződést kötött MÁV a szolnoki telephelyű MÁV Vagon Járműjavító Kft-vel két tételben, a megállapodások idén április végén léptek életbe, egyik pedig egészen 2038 végéig érvényes marad.

A járműjavító korábban még 100 százalékban a MÁV tulajdonában állt, ám a közelmúltban a NER-közeli Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. többségi tulajdonába került.

A MOL-vezér Hernádi Zsolt cége kezeli a vagyont

A MÁV Vagon Járműjavító Kft eladását 2023-ban jelentette be Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója. A vevő hátterét vizsgálva egyértelművé válik a kormányzati háttér: a vagyonkezelőt 2019-ben Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter alapította, jelenleg a Solva II. Magántőkealap birtokában van.

A Solva II végső haszonélvezői ugyan ismeretlenek, ám az beszédes, hogy a Forbes szerint a magántőkealap vagyonát a Gran Private Equity kezeli, ami Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltsége.

Az eladásról szóló hírek tavalyiak, a cégnyilvántartás szerint az új többségi tulajdonost csak idén április 30-án jegyezték be tagként a cégbe. Talán több mint véletlen egybeesés, hogy a Lázár János irányítása alatt álló MÁV-cégcsoport éppen április 30-i kezdéssel kötötte meg a

24,7 milliárdos ingatlanbérleti szerződéscsomagot a frissen NER-közelbe került céggel.

A járműjavító azóta levedlette magáról a MÁV-előnevet, már Magyar Vasúti Kft.-nek hívják..

Schmidt Mária családja is jól járt

Jelentős tételű az az irodabérleti szerződés, amit a MÁV-csoport 2026 végéig kötött a Kassák-Dévai irodaház, vagyis a Dévai Center használatára. Közel 3,4 milliárd forintos szerződést kötöttek a Harsánylejtő Kft.-vel, ami közvetett tulajdonosán, a BIF Nyrt-n keresztül

Schmidt Mária kormánybiztos és az Ungár család érdekeltségének számít.

Úgy tudni, hogy a home office-ról irodai munkára visszahívottak többségét ebbe a XIII. kerületi irodaházba költöztetik. Más dolgozóknak viszont a régi Telekom-székházban találtak helyet. A MÁV-csoport itt egy 2027 májusáig érvényes, 2,1 milliárd forint összértékű szerződést kötött egy Wing Holding-leánycéggel.

Valódi Hírek