Ha ma még nem hánytál, nézd meg, a bicskei fideszesek hogyan mentegetik a pedofil bűnözőt

Visszajön a reggeli.

Bicskén enyhén szólva meglepő véleménnyel vannak a helyi gyermekotthon korábbi pedofil vezetőjéről, Vásárhelyi Jánosról és bűnsegédjéről, Kónya Endréről – derül ki a 24.hu helyszíni riportjából.

Az iskola – a Fidesz önkormányzati képviselőként is dolgozó – igazgatója, aki 2016 és 2018 között foglalkoztatta az azóta elítélt, majd botrányos körülmények között elnöki kegyelmet kapott férfit, először vállalt interjút az eset óta.

Bárányos József iskolaigazgatói mandátuma a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában augusztus 15-ével jár le, a tankerület már most jelezte, nem támogatják az ismételt intézményvezetői pályázatát.

Meglepő a hozzáállása

A most még regnáló iskolaigazgató Kónya Endrét és a Bicskei Gyermekotthon volt igazgatóját, Vásárhelyi Jánost is jól ismeri, de nem akarta véleményezni, milyen embernek tartja őket – mondta a lapnak Bárányos. Bár Kónya Endréről szólva azt mondta:

„el lehet gondolkodni azon, hogy vajon miért fellebbezett ennyiszer”.

A tankerület nem akarja tovább foglalkoztatni

A lap megkereste a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatóját, aki kérdésre válaszolva elmondta, azért utasították el Bárányos pályázatát, mert:

„Az igazgató munkájával kapcsolatban súlyos szakmai és erkölcsi kifogások merültek fel”.

Bárányos ugyanakkor azt állítja, a tankerület semmilyen hiányosságot nem fogalmazott meg a munkájával kapcsolatban az elmúlt 11 évben.

Nem érzi úgy, hogy szólnia kellett volna a Kónya ellen indult eljárásról

2016-ban nem sokkal azután, hogy felvette az iskolába dolgozni,

Kónya Endre elmondta neki, hogy eljárás indult ellene.

Mivel azt állította neki, hogy „nem csinált semmit”, az igazgató nem jelezte az eljárás megindulásáról szóló információt a tankerület felé. Úgy érzi, hogy nem hibázott és nem ártott egy ilyen ember foglalkoztatásával a gyerekeknek és a szülőknek sem, de a tankerület ezt kifogásolta – derül ki az interjúból.

Az igazgató úgy érzi, a helyiek támogatják, még aláírásgyűjtést is indítottak, amikor megtudták nem maradhat tovább igazgató. Tervei szerint tanárként folytatja munkáját.

A helyiek közül így is többen támogatják Kónyát és az igazgatót

Járóka Attila roma nemzetiségi képviselőt kérdezték meg. Ő úgy látja,

„Ártatlanok voltak, mindenki tudja. János tiszta ember volt. Az Endre is, tudom, nála dolgoztam. Meghurcolták őket. De ha az egész világ ellenük fordul, mi, bicskeiek, akkor is kitartunk (…) Az ilyen drága embereket tönkreteszik. De majd Jézus mindent rendbehoz, mert vissza fog jönni dicsőségben, tudjátok?”

– mondta.

A helyi kocsmában is érdeklődtek a lap munkatársai, volt, aki elítélően nyilatkozott Kónyáról és az igazgatóról, ám a nyilvános hírek ellenére a mai napig többen támogatólag.

Vannak azért, akik elítélően nyilatkoztak

A lap két helyi hölgyet is megszólaltat, akik nem tudták, hogy Kónya még mindig a városukban, Bicskén él.

„Itt van? És bele mer nézni az emberek szemébe?”

– kérdezték döbbenten.

Egy férfi pedig jó eséllyel Balog Zoltánt emlegette:

„az a pap csinált valamit, amibe belebukott az elnök meg egy miniszter, ő meg nulla felelősséget vállalt. Ahogy magyarázkodik összevissza, mentegeti magát, undorító. Az elnök bukik, de a püspök szent és sérthetetlen.

Ezt látom Bicskén is, egykori párttitkárok ülnek a katolikus templomban a foglalt helyükön, nem tudunk tőlük leülni. A református egyház milyen felelősséget vállalt? Hát nem a szégyen csúcsa, hogy az Endrét még kinevezik presbiternek? Én nem tudom, mit csinált, de ha valakire ez rávetül, nem nevezem ki egyházi vezetőnek.”

– írták.

A független polgármesterjelölt szerint a pedofil botrány politikai hullámai nem értek el Bicskéig

Kovács Erika lokálpatrióta, az önkormányzati választáson függetlenként indult, ám alulmaradt a Fidesz jelöltjével szemben.

Jól ismerte a gyermekotthon volt igazgatóját, Vásárhelyi Jánost, hiszen őt is tanította az iskolában. Azt mondta a portálnak:

„Számomra mindig kellemetlen volt a jelenléte, mert megállt a gyerekek háta mögött és simogatta őket.

Kovács Erika volt az, aki feljelentést tett Bárányos József iskolaigazgató ellen, amiért a tőle kapott információk ellenére is Kónya Endrét foglalkoztatta. Ha tudott volt ugyanis a Kónya ellen indult eljárásról, ő sem vitte volna oda a gyermekét. Végül a rendőrség elutasította a feljelentését, ő pedig úgy döntött, nem megy tovább a Kúriára.

Az iskolában p0rnó is volt

Az iskolában egy kisboltot – úgynevezett Pajtás-boltot – is üzemeltetett Vásárhelyi,

„És ott p0rnóújságok is voltak a pultnál, jól láthatóan, többféle is.”

Egy idő után ezért Kovács nem is szívesen dolgozott a boltban.

Emellett azt is hallotta, hogy Vásárhelyi sakkszakkört is tartott, ahol a fiúknak vetített le pornó-videókat az önkielégítésről. Amikor ezt megtudták a szülők, ki is vették gyerekeiket a szakkörről.

Vásárhelyi munkaviszonya az iskolában ezután szűnt meg.

A gyermekotthon volt a következő „áldozat”

A volt igazgatóról elmondta, hogy sok pénzt hozott a gyermekotthon fejlesztésére, így ott sok programot tudtak szervezni külsősök számára is. Így mindenki azt láthatta, hogy pezseg az élet, az intézeti gyerekek kijárnak sportolni és ” János bácsi segítőkész és mosolygós” – mondta,

„De a másik oldal az, hogy amikor bezárultak a kapuk, mi történt a falak között”

– folytatta Kovács.

A polgármester „állítólagos visszaélésekről” beszél

Bálint Istvánné, Bicske fideszes polgármestere szerint a város nem érdemli meg a méltatlan helyzetet, ami kialakult

„egy olyan intézményben történt állítólagos visszaélések miatt”,

ami bár Bicskén található, de nem az önkormányzat a fenntartója, nem a főváros.

Véleménye szerint „a kialakult helyzetért nagyban a szenzációra éhes média tehető felelőssé.”

Azt is elmondta, hogy Bicskén az állami gondozásban élő gyermekekhez mindenki szeretettel viszonyul, de ő tart az ügy hosszú távú hatásaitól.

„Félek attól, hogy ennek a történetnek a nyomán bárki megvádolható lesz bármivel, ha egy gyerek úgy érzi, hogy sérelem érte”

– mondta el a portálnak.

Valódi Hírek