Százával rúgják ki a dolgozókat: Leépítésbe kezdett két nagy élelmiszerlánc

Eltűnt több száz dolgozó a SPAR Magyarországnál és a Tescónál.

Áprilisról májusra három kiskereskedelmi multinál is nagyobb létszámmozgások történtek. A SPAR-nál 408, a Tescónál 286 fővel dolgoznak kevesebben.

Komoly létszámcsökkentést hajtottak végre

Az első tíz legnagyobb foglalkoztató közül mindenképpen kiemelkedik a SPAR 408 fős létszámcsökkenése.

A cégnél májusban 13 642 dolgozót alkalmaztak.

Szintén nagyobb esést regisztrált a portál a versenytárs Tescónál, amelynél 286 fővel dolgoznak kevesebben: az összlétszám így 9672 főre csökkent.

A különadók is közrejátszhattak a leépítéseknél

Beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a különadót, ami miatt panaszt tett a SPAR.

Az Európai Bizottság vizsgálja az Orbán-kormány kiskereskedőkre kivetett adóját,

az azzal összefüggő panaszt, amellyel az osztrák kormány és a SPAR élt.

Hazánkban a kiskereskedők adója azóta emelkedik, hogy a kabinet 2020-ban előállt a különadóval. Mára az adókulcs a bevételek 4,5 százalékára rúg – mutatott rá Hans Reisch, az ausztriai SPAR vezérigazgatója az uniós szervnek küldött leveleiben.

Hozzátette, hogy a külföldi tulajdonú kiskereskedőknek a legmagasabb adósávval kell megbirkózniuk a különadó kapcsán. Ugyanakkor a magyar versenytársaik sokkal kedvezőbb helyzetben vannak az alacsonyabb adókulcs miatt – fogalmazott.

FRISSÍTÉS:

Megjelent cikkünkkel kapcsolatban a SPAR Magyarország az alábbi tájékoztatást küldte, amelyet változtatások nélkül közlünk:

„A cikkben említett létszámváltozás okai:

1. az idei évben a SPAR Magyarország több áruháza üzemeltetését átadta magyar kiskereskedők részére, így a kollégák munkáltatói jogutódlással a partnerek foglalkoztatásába kerültek;

2. a munkaerőhiány miatt a SPAR Magyarországnál is folyamatos a létszámingadozás, így minden időpillanatban vannak nyitott pozíciók.”

(HR Portal)

Valódi Hírek