Megjött a selyemzsinór? A lengyelek kitennék az áruló Orbán szűrét az EU-ból és a NATO-ból

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében szállt bele a lengyelekbe.

Magyarország üzletel az oroszokkal, nem pedig Lengyelország – nyilatkozta vasárnap a lengyel külügyi államtitkár, Wladyslaw Teofil Bartoszewski egy helyi portálnak.

Mint ismert, Orbán Viktor szombaton beszédet tartott a a 33. Tusványosi Szabadegyetemen.

A miniszterelnök itt arról elmélkedett, hogy szerint összeomlott az európai politika, mert az alapja a Párizs–Berlin-tengely volt. Az új tengely viszont a London–Varsó–Kijev–balti államok és a skandinávok lesznek szerinte.

Közben beszólt a lengyeleknek, akik szerinte morálisan kioktatnak, miközben Oroszországgal üzletelnek. A kormányfő szerint ennél a franciák is jobbak, akik több gázt vesznek az oroszoktól.

Reagált a lengyel kormány

„Mi nem üzletelünk az oroszokkal, nem úgy, mint Orbán miniszterelnök, aki mind az EU-ban, mind a NATO-ban jelentéktelenné vált”

– fogalmazott a lengyel külügyi államtitkár.

„Nem igazán értem, miért akar Magyarország olyan szervezetek tagja maradni, amiket ennyire nem szeret, amik szerinte ennyire rosszul bánnak a magyarokkal. Miért nem alapít Orbán egy uniót Putyinnal és még egy pár hasonlóan diktatórikus állammal? A helyzet ez:

ha nem akarsz egy klub tagja lenni, mindig kiléphetsz”

– jelentette ki Bartoszewski.

David Pressman is reagált korábban Orbán szavaira

„Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszédében sokat foglalkozott az Egyesült Államokkal. Ugyanebben a beszédében – közvetlenül azután, hogy találkozott Vlagyimir Putyinnal – Orbán a Kreml Amerikával kapcsolatos összeesküvés-elméleteit is terjesztette.

Ez aligha az, amit egy szövetségesünktől várunk”

– írta az X-en David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

(pap.pl/Nyugati Fény)

Valódi Hírek