Mi lesz ennek a vége? Teljesen elzárhatja a pénzcsapot az EU Orbánék brutális tettei miatt

Az EU-s források bánhatják a szuverenitásvédelmi törvényt.

Jöhet az EU-s források befagyasztása, az Európai Bizottság (EB) most a szuverenitásvédelmi törvény miatt függeszthet fel a Magyarországnak járó támogatást – írta meg a nepszava.hu.

Kiverte a biztosítékot a szuverenitásvédelmi törvény: az EU-s források elapadhatnak

Az Európai Bizottság nem zárja ki, hogy a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban is alkalmazni fogja a felzárkóztatási (kohéziós) támogatások odaítéléséhez kötött feltételrendszert. Ezt Didier Reynders igazságügyi biztos mondta el a portálnak a testület idei jogállamisági jelentéséről szóló háttérbeszélgetésen.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy

több mint egy évvel ezelőtt hasonló döntést hoztak az úgynevezett gyermekvédelmi törvény

és több más, az Európai Unió alapértékeit sértő magyarországi jogszabály miatt.

Az EB ezért jelenleg nagyjából 2,4 milliárd eurót blokkol a Magyarországnak járó kohéziós forrásokból.

Ez közel 1000 milliárd forintot jelent a jelenlegi árfolyamon. Ez csak az egyik pénzbefagyasztási eljárás a sok közül, amelyet Brüsszel bevetett az Orbán-kormánnyal szemben. Nem azonos az EU költségvetési érdekeit védő jogállamisági eljárással.

Feltételekhez kötik az EU-s források folyósítását

A jelenlegi költségvetési ciklusban komoly feltételrendszert vezettek be. Ennek lényege, hogy a tagállamok csak akkor részesülhetnek az EU fejlesztési támogatásaiból, ha azok felhasználása során tiszteletben tartják a közösen elfogadott szabályokat és a közösség Alapjogi Chartájának az előírásait.

Márpedig a szuverenitásvédelmi törvénnyel szemben idén februárban elindított kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy az

sérti az EU demokratikus értékeit.

Orbán Viktorék törvénye szembemegy az EU Alapjogi Chartájában foglalt több alapvető joggal. Köztük a magán- és családi élet tiszteletben tartásához, illetve a személyes adatok védelméhez való joggal. Valamint a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságával, az egyesülési szabadsággal, az uniós polgárok választójogával, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való joggal.

Didier Reynders arra utalt, hogy az EB a kötelezettségszegési eljárással párhuzamosan

felfüggesztheti a felzárkóztatási pénzek egy részét a jogszabály miatt.

Az EB szerdán elfogadott éves jelentése a jogállamiság helyzetéről egyébként többször kitér a szuverenitásvédelmi törvényre, hangsúlyozva, hogy az aláássa a civil tér működését.

Az EU jogállamisági jelentése szerint az Orbán-kormány nem ért el érdemi eredményeket

Beszámoltunk arról, hogy július 24-én hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az idei jogállamisági jelentését, ami az EU egésze mellett a tagállamok helyzetét külön fejezetekben vizsgálta.

Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság többek között azt állapította meg, hogy hazánknak intézkedések sorát kellene meghoznia ahhoz, hogy megfeleljen a jogállamiság uniós normáinak.

A testület hiányolja az érdemi eredményeket a magas szintű tisztviselők korrupciós ügyeiben.

Az Ursula von der Leyen vezette EB ezúttal is négy területen, illetve a tavalyi jelentésben megfogalmazott ajánlások végrehajtása alapján vizsgálta a tagállamokat, azaz:

  • az igazságszolgáltatási rendszer működése,
  • a korrupció elleni harc,
  • a média pluralizmusa,
  • valamint a fékek és ellensúlyok rendszere terén.

Az Európai Bizottság Magyarországon mindegyik területen talált kifogásokat.

Valódi Hírek