Bekövetkezett, amitől sokan tartottak: Ebbe beleremegnek a karmelita falai

Akkora a baj, hogy ezt nem hagyják következmények nélkül. Orbán Viktor a karmelita falai közt forrong.

Indul az eljárás az Orbán-kormány ellen, a karmelita falai között már megy a matekolás

Az élet fricskája, hogy éppen a magyar uniós elnökség idején az Európai Bizottság javasolja

Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárás elindítását.

A kormány immár egy évtizede, 2013-ban még nagy csinnadrattával ünnepelte az országgal szembeni eljárás megszűnését, pedig ahhoz vajmi kevés közük volt. A közösen elfogadott uniós feltételek szerint az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. Eközben az államadósság pedig nem lehet több, mint a GDP 60 százaléka. E feltételek célja, hogy megakadályozzák a tagállamok túlköltekezését.

A magyar kormánynak nem sikerült teljesíteni a feltételeket. A bizottsági dokumentum maga is idézi a tavalyi évet, amikor

„Az Eurostat által 2024. április 22-én hitelesített adatok alapján Magyarország GDP-arányos államháztartási hiánya 2023-ban 6,7 %, az államadósság GDP-hez viszonyított aránya pedig 73,5 % volt.”

– írták.

Most döntött az Európai Bizottság

Június közepén az Európai Bizottság már javasolta Magyarország és több más tagállam ellen az eljárás megindítását. A túlköltekezés kapcsán a

Bizottság döntése most megszületett,

az Európai Tanács elé utalják az ügyet, és kérik, hogy indítsák meg az eljárást Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Olaszország, Belgium, Franciaország és Málta kapcsán.

Lesz min dolgoznia Orbán Viktoréknak, immáron nem csupán az EU-ban miattuk bennragadt százmilliárdok kiutalásához szükséges feltételeket kell majd teljesítsék, hanem a túzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez szükséges kritériumokat is.

Valódi Hírek