Már most szikrázik a levegő: Lázár János őrjöngeni fog, ha megtudja, mi történt a Piros Arannyal

Olaszországban olcsóbb a Piros Arany!

Egy TikTok-felhasználó videójából derült ki, hogy Olaszországban, ahol egyébként a magyarnál valamivel drágábbak az élelmiszerek, sokkal olcsóbb a Piros Arany – írta meg a penzcentrum.hu.

Az olasz boltokban olcsóbb a magyar Piros Arany

Egy magyar felhasználó töltött fel a TikTokra egy videót, ahol azt mutatja be, hogy míg Olaszországban 0,99 euróba – jelenlegi árfolyamon átszámítva nagyjából 387 forintba – kerül a Piros Arany, addig

egy hazai üzletben 659 forintért lehet ugyanezt megvásárolni.

A portál utánajárt annak, hogy mivel magyarázható, hogy a magyar termék a magyar boltokban közel 70 százalékkal kerül többe, mint Olaszországban. Mint megjegyezték: elképzelhető, hogy az olaszországi termék akciós volt.

Ha az volt, akkor a videóból nem látszik, hogy mennyi lehetett az eredeti ára. Ám ilyen mértékű leárazás akkor sem valószínű.

Rendszerszintű probléma jelent meg a Piros Aranynál

A mostani esettel kapcsolatban idézték Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztőjének egyik korábbi nyilatkozatát. Braunmüller akkor azt mondta: a hazai gazdasági és szabályozási környezet miatt egyes magyar élelmiszertermékek hazai értékesítése jelentősen drágább, mint más európai országokban.

Ezért több országban is olcsóbban kaphatók még magyar márkák is, mint Magyarországon.

A különbség okai között szerepel: az eltérő áfa, a csomagolóanyagok utáni díjak és a magyarországi kiskereskedelemre háruló kormányzati adóterhek, különadók. Braunmüller Lajos szerint

a magyar élelmiszeripar hatékonyságának kérdését is felvetheti

az, hogy a magyar termékeket külföldön olcsóbban tudják árulni.

Orbánék intézkedései nem kedveznek a magyar kereskedelemnek

Ezenkívül a verseny, vagy éppen annak hiánya is hatással lehet az árakra. A kisebb hazai piac kevésbé intenzív versenyt tesz lehetővé, ami elősegíti az áremeléseket. Ezzel szemben az európai piacon sokkal intenzívebb a verseny.

A magasabb infláció és a bérszínvonal is olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az árak alakulását

– jegyezte meg a portál.

Az Európa-rekorder infláció is közrejátszik

Megírtuk, hogy május közepén az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az Európai Unióra vonatkozó tavaszi gazdasági felmérését. A dokumentumból kiderül, hogy

az uniós átlaginflációt a magyar pénzromlás lényegesen meghaladja.

Csak két ország teljesített rosszabbul nálunk. A GDP ugyanakkor az uniós átlagnál jobban nő, de messze elmarad a Covid előtti időszaktól.

Valódi Hírek