Brutális balhé lett Szijjártó kirohanásából: Most elverik a port Orbánékon

Orbán Viktor moszkvai kalandja kiverte a biztosítékot az EU-ban.

Teljes mértékben elfogadhatatlan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vádja, miszerint az Európai Unió a háborút pártolja – hangsúlyozta Josep Borrell hétfőn Brüsszelben.

Az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő a tagországok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően közölte, Orbán Viktor közelmúltban tett moszkvai és pekingi útjával összefüggésben külön megbeszélést fog kezdeményezni hétfőn. Ezt annak nyomán teszi, hogy a magyar külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a háború pártolásával vádolta az Európai Uniót.

„Ez teljes mértékben elfogadhatatlan.

Az Európai Unió nem a háborút pártolja. Az Európai Unió nem a háború oldalán áll”

– szögezte le. Hozzátette, hogy a közösség Ukrajnát támogatja az orosz agresszorral szembeni háborújában. Az Európai Unió be akarja fejezni a háborút az ENSZ Chartája szerint – húzta alá a főképviselő.

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége által augusztus végére tervezett informális külügyi tanácsülés összehívására vonatkozó kérdésre válaszolva Borrell közölte, a miniszterek beszélni fognak a magyar kormány „elfogadhatatlan álláspontjáról” a magyar kormányfő moszkvai és a kijevi útjának vonatkozásában.

„Megbeszéljük a történteket és a magyar kormány álláspontját”

– fogalmazott Borrell. Hozzáfűzte,

„megpróbálunk (!) különbséget tenni a magyar kormány és az ország között,

amely az uniós tanács soros elnökségét adja”.

Kapcsolódó: Veszélyben van Szijjártó Péter? Orbán minisztere páncélmellénybe bújt ijedtében

Valami készül Budapesten?

Emlékeztetett, a Külügyek Tanácsának összehívása a főképviselő feladata. Mint kiemelte, az augusztus végén, Budapesten tervezett informális külügyi tanácsülés összehívásáról a tagállami miniszterekkel folytatott megbeszélését követően fog dönteni.

Borrell beszélt arról is, hogy a tagállamoknak át kell tekinteniük, miként lehet a befektetéseket és a finanszírozást minél hasznosabban felhasználni Ukrajna megsegítésére. A tagországoknak segíteniük kell Kijevet, hogy mihamarabb helyre tudja állítani a megrongált villamosenergia-infrastruktúráját. Emellett további légvédelmi rendszerek átadásával támogatni kell Ukrajna védekezését. Most ez a kettő a legfontosabb – mutatott rá.

Kitért az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) pénteken kihirdetett véleményére is. Aszerint Izrael telepespolitikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, továbbá Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.

Kijelentette, hogy ezek a következtetések nagyrészt összhangban vannak az Európai Unió álláspontjával, amely részletezése szerint teljes mértékben egyezik a megszállt palesztin területek jogállásáról szóló ENSZ-határozatokkal.

„A nemzetközi jog folyamatos és egyre gyakoribb megsértésének idején erkölcsi kötelességünk, hogy következetesen megerősítsük megingathatatlan elkötelezettségünket a Nemzetközi Bíróság valamennyi döntése mellett, függetlenül a szóban forgó esettől”

– fogalmazott.

A Nemzetközi Bíróság véleményét alaposan elemezni kell, többek között az uniós politikára gyakorolt hatásai szempontjából is – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Egyre fogy a levegő Orbán körül az EU-ban

Mint ismert, immár hazánk tölti be az EU soros elnökségi posztját. A feladata nagy felelősséget ró az adott tagország politikusainak vállára, mégis rengeteg nemes cselekedetet lehetne végrehajtani az előttünk álló néhány hónapban.

Ilyen az agresszor Vlagyimir Putyin által – aki ellen elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság a gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt – megtámadott Ukrajna, az ott élők megsegítése.

Orbán Viktor a soros elnökség legelején úgynevezett „békemisszió”-ra indult, valójában csak azért, hogy a békehozó szerepében tetszelegjen a nemzetközi közösségek előtt. Ugyan a kormányfő valóban ellátogatott a háború sújtotta Ukrajnába, azt követően azonban már Vlagyimir Putyin kezét rázta.

Moszkvai látogatása kiverte a biztosítékot – többek között – az EU-ban. A magyar kormányfő azonban még mindig nem érti, hogy miért probléma, ha egy olyan diktátor előtt hajlong, aki pár hete porig romboltatott embereivel egy ukrán gyermekkórházat.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

„Hasznos idióta”, „bohóc” – teljes erőből nekimentek a Putyin előtt hajlongó Orbánnak

Úgy rápirítottak az Orbánt nemzeti hősként ünneplő kormányra a dühös magyarok, hogy ráfagy a mosoly a kormányfő arcára

Valódi Hírek