Hogyan válasszunk pelenkát?

Sokan úgy vélik, hogy nincs jelentősége annak, hogy milyen pelenkát is viselnek a gyermekek, ezzel ellentétben viszont igenis számít, hogy melyik termék mellett tesszük le a voksunkat. Ha te sem igazodsz el a különböző pelenkák útvesztőjében, tarts velünk!

A pelenkák típusai

A pelenkázás rengeteget alakult az évek során, ma pedig már szinte megszámlálhatatlan termék közül kell kiválasztanunk a számunkra ideális verziót. A Patikamra baba-mama kínálatában elérhető pelenkák közül bátran válogathatunk, ha jó minőségű változatot szeretnénk beszerezni, hiszen megannyi típusú és méretű verzió fellelhető a weboldalon, ráadásul ezeket akár házhoz is rendelhetjük.

Pelenkák tekintetében alapvetően 3 kategóriát különböztetünk meg egymástól. Az első csoportot a mosható pelenkák alkotják, amelyek bár régimódi megoldásnak tűnnek, környezetre gyakorolt hatásuk és kedvező áruk miatt a mai napig használatban vannak, és a hírekből is tudjuk, milyen sokat számít, hogy hozzájárulunk-e a környezet védelméhez mi magunk is.

A másik két csoportot a nadrág, illetve bugyipelenkák alkotják, amelyek egyaránt eldobható változatban érhetőek el, így bár egyszerű a használatuk, az évek során jelentős anyagi ráfordítást igényelnek. A különbség a két termék között, hogy míg a nadrágpelenkát két fül segítségével tudjuk a gyermeken rögzíteni, ezzel szemben a bugyipelenkát nem tudjuk lapjára hajtani, hanem a lábakat a bugyin található két lyukon kell felhúzni.

Előnyök és hátrányok

Bár alapvetően azonos a 3 típus funkciója, mindegyik mellett szólnak előnyök, illetve hátrányok is. Kezdjük például a mosható termékeknél, amelyek igen gazdaságos megoldásnak számítanak. Ebből a típusból ugyanis elég egyszer bevásárolni, és gyakorlatilag évekre el vagyunk látva pelenkából. Hátránya azonban, hogy tisztítása igen nagy munkát igényel, ráadásul a gyakori mosások miatt a víz-, illetve az energiafogyasztásunk is megnőhet.

A nadrágpelenka előnye, hogy nagyon könnyen le tudjuk venni a babáról, illetve rugalmasan állítható a derékbőség is, ami korrigálható, ha elsőre nem lett tökéletes a felhelyezés. Ezenfelül az is hasznos, hogy a tépőzáraknak köszönhetően nagyon jól össze lehet csomagolni használat után a terméket, így nem kell attól félni, hogy esetleg kifolyik a tartalma.

A nadrágpelenkának azonban a hátrányát is meg kell említenünk, ami szintén a felhelyezésben rejlik. Izgő-mozgó babákra ugyanis sokszor kalandos lehet a pelust felrakni, hiszen ahhoz nyugodtan, háton kell feküdnie a gyereknek.

A bugyipelenkák előnye pedig, hogy igen jól bent tudják tartani a pelenka tartalmát, illetve intenzív mozgáshoz is ajánlottak.

Mit ajánlanak érzékeny bőrű babáknak?

Ebben az esetben nagyon oda kell figyelnünk a pelenka anyagára, hiszen csak így kerülhető el az irritáció. Érdemes preferálni az illatanyagtól, illetve klórtól mentes verziókat, illetve figyeljünk arra is, hogy jól szellőző terméket vásároljunk.

Mindenki a legjobbat akarja a gyermekének, így érdemes figyelmet szentelni a legideálisabb pelenka kiválasztására. Ha megtaláltuk a legjobb opciót, nemcsak a baba, de szülők is boldogok lehetnek.