Rendkívüli: Oroszország katonai támadással fenyegette meg az egyik legnagyobb európai országot

Oroszország szerint ez már a hidegháború visszatérése.

Megállapodást kötött Németországgal az Egyesült Államok

A NATO jubileumi csúcstalálkozóján állapodott meg az Egyesült Államok és Németország arról, hogy 2026-tól Tomahawk típusú amerikai robotrepülőgépeket és egyéb nagy hatótávolságú fegyvereket telepítenek az európai országba. Céljuk, hogy

biztosítsák a NATO területének védelmét az orosz fenyegetés ellen.

A Tomahawkok robotrepülők hatótávolsága jóval meghaladja a 2000 kilométert, amely azt jelenti, hogy Németország területéről könnyen elérhetővé válnak az orosz célpontok, beleértve Moszkvát is.

Oroszország azonnal reagált

A bejelentést követően a Vlagyimir Putyin vezette

Oroszország katonai válaszlépést helyezett kilátásba.

Olaf Scholz német kancellár az egyezmény aláírását követő nyilatkozatában felhívta a figyelmet az oroszországi fenyegetésre.

„Tudjuk, hogy

hihetetlen felfegyverkezés ment végbe Oroszországban európai területet fenyegető fegyverekkel”

– jelezte a kancellár, hozzátéve, a nagyobb hatótávolságú fegyverrendszerek telepítését már a múlt évben belefoglalták Németország első nemzetbiztonsági stratégiájába.

A német média emlékeztetett: a hidegháború óta az Egyesült Államok először telepít olyan fegyverrendszereket Németországba, amelyek elérhetik Oroszország területét (!). Az Egyesült Államok a tervek szerint 2026-tól telepít Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket, illetve SM-6 légvédelmi rakétarendszereket, valamint új fejlesztésű hiperszonikus fegyvereket a NATO-tagország védelme miatt.

Megszólalt Putyin szóvivője

A megállapodást követően a Kreml részéről azonnal megérkezett a válasz.

„Jó úton haladunk a hidegháború korszakához való visszatérés felé”

– magyarázta az ARD tudósítása szerint Dmitrij Peszkov. Putyin szóvivője azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Németországot, valamint Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy az ukrajnai háború résztvevői lettek.

Az orosz külügyminisztérium még ennél is ijesztőbben reagált. Német sajtóhírek szerint Szergej Rjabkov miniszterhelyettes azt hangoztatta, hogy

Oroszország „katonai választ” dolgoz ki a Tomahawkok és a többi nagy hatótávolságú fegyver telepítésére.

Úgy tudni, a német kancellár pártja, a szociáldemokrata SPD több vezető politikusa is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszországgal újabb fegyverkezési verseny alakul ki. Olaf Scholz azzal érvelt, hogy az egyezményt hosszabb ideje előkészítették, nem lehet meglepetés azoknak, akik tisztában vannak Németország biztonságpolitikájával.

„A megállapodás teljes mértékben beleillik az ország nyilvánosan megvitatott biztonsági stratégiájába”

– közölte a kancellár.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek