Molnár Csaba kiakadt, amiért a tiszások rögtön az első alkalommal a Fidesz mellé álltak az EP-ben

Megmondták előre, hogy ez lesz. Senki nem hitt nekik.

A DK brüsszeli képviselőjének szerdai posztját változtatás nélkül idézzük a közösségi oldaláról:

Az Európai Parlament legelső, alakuló ülésén már megmutatkozott az alapvető különbség a DK és a Tisza Párt demokrácia-felfogása és az orbáni világhoz való viszonyulása között.

Bocsánat, ha ez most egy hosszabb szöveg lesz, de érdemes végigmenni ezen alaposan.

Az EP-ben hagyomány, hogy a demokratikus pártok elszigetelik, egyfajta politikai karanténban (az EP-ben használatos francia kifejezéssel ezt “cordon sanitaire”-nek, egészségügyi kordonnak hívják) tartják a szélsőjobboldali, neonáci, demokrácia-ellenes frakciókat, képviselőket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ilyen szélsőjobboldali képviselőket a Házban nem választanak meg vezető tisztségekre és nem bíznak rájuk fontos jogalkotási feladatot. Mivel a Fidesz az egyik ilyen szélsőjobbos frakcióhoz csatlakozott, ezért nyilván ez a szabály a fideszes EP-képviselőkre is vonatkozik.

Mi ezt gyakorlatot mindig támogattuk és mindig így volt ezzel az összes EP-képviselő legalább 80%-a százaléka. Vagyis a demokratikus frakciók, legyenek a jobb, a bal, vagy a liberális oldalon, ezt képviselték és képviselik most is.

Magyar Péter a Tisza Párt EP-képviselője viszont azt nyilatkozta, hogy ezt ők nem támogatják. Szerintük azért nem jó ez a gyakorlat, mert “kirekesztő” és különben is minden képviselőnek azonos jogai vannak. Ezért ők megszavaznak szélsőséges frakciókhoz tartozó képviselőket is fontos vezető tisztségekre.

Nagyon nem értünk egyet. Most azzal ne is foglalkozzunk részletesen, hogy megint az történt, hogy fontos politikai alapkérdésben Magyar Péterék Orbánék mellé álltak, őket védik, őket mosdatják, őket próbálják szalonképessé tenni. Most csak foglalkozzunk az érvelésük hamisságával.

Az állítás, hogy mivel minden képviselőnek egyenlő jogai vannak, ezért fontos tisztségeket kell nekik adni, jogilag sem állja meg a helyét. Mert valóban azonosak a jogok, minden képviselő részt vehet az üléseken, felszólalalhat, szavazhat, minden képviselő szavazata ugyanannyit ér, stb.

De senkinek nincs automatikusan joga arra, hogy vezető tisztségeket kapjon – erre csak lehetősége van. Ha valaki a világ bármely demokratikus parlamentjében vezető akar lenni, akkor indulhat a vezetőválasztáson, kampányolhat, de nincs eleve elrendelve, hogy meg is lesz választva. Az EP-képviselőknek ugyanis pont arra van joguk, hogy olyasvalakiket válasszanak maguknak vezetőnek, akikben megbíznak, akiket tisztelnek, vagy akiket legalábbis el tudnak fogadni.

Miért kellene nekem, vagy bármely demokrata képviselőtársamnak kötelezően megválasztanom az EP egyik fontos tisztségére például egy karlendítős neonácit? Mert ilyen is van a képviselők között. Szóval röviden: nem igaz, hogy bármelyik képviselőnek minden további feltétel nélkül automatikusan joga lenne arra, hogy vezető legyen a többi képviselő között. Lehetősége van erre, ha a képviselőtársait meg tudja győzni arról, hogy szavazzanak rá. Ez történt kedden az EP alakuló ülésén. A szélsőjobbos frakciók állítottak jelölteket az EP fontos tisztségeire, de egyikük sem kapott többséget. Mert a demokraták nem emelnek maguk fölé vezetőnek nem demokratákat.

Nemcsak jogilag, de politikailag sincs igaza Magyar Péternek. Nem igaz, hogy a demokratáknak együtt kell működniük a szélsőjobbal, a neonácikkal. Nincs ilyen kötelességünk. Ez nem kirekesztés, ahogy Magyar Péter mondja, hanem a demokraták önvédelme. Mert a történelem pont azt tanította meg nekünk, hogy a szélsőjobb a demokráciát mindig csak díszletként használja, miközben egyeduralomra tör. Nem hisznek a demokráciában, hanem kihasználják azt.

Sajnos pont Magyarországon nem kell hosszú évtizedekre visszamenni ahhoz, hogy lássuk, hogy ez hogyan működik. Mert éppen benne élünk. Ha a demokraták naivak, nem szállnak szembe a szélsőjobb fenyegetésével, ha elkényelmesednek, ha nem küzdenek meg minden egyes napon a szélsőségek ellen a demokrácia védelméért, annak a vége a demokrácia vége lesz. Ezért kell a cordon sanitaire. Hogy még a lábukat sem engedjük betenni azon a kapun, ami a demokrácia leépítéséhez vezető úton áll. Az EP demokrata tagjai megvédik azt a több százmillió európai polgárt, akik képviselnek. Mi is ezt tesszük.

Az EP képviselők 80%-a ebben az ügyben azt képviseli, amit mi. Mindegy egyes demokratikus frakció azt képviseli, amit mi. Ez világosan látszott a tisztségekre való szavazásokon. Magyar Péterék viszont így a Fidesszel együtt a szélsőséges kisebbséghez tartoznak az EP-ben. A Tisza Párt nemcsak a demokrata többséggel, hanem a saját frakciójával, az Európai Néppárttal is szembemegy ebben a fontos alapkérdésben.

Magyar Péter, amikor új politikai családja (az Európai Néppárt) és régi politikai családja (a Fidesz) között kell választani, akkor a Fidesz mellé áll, a Fidesz érdekeinek megfelelően szavaz.

Mindez árulkodó és valószínűleg jól mutatja, hogy mire kell számítanunk a két magyar jobboldali párt, a Fidesz és a Tisza jövőbeli együttműködéséről az Európai Parlamentben (is).


.
Kapcsolódó cikkünk:

Dobrev Klára: A Fidesz és a Tisza képviselői szégyelljék magukat!

.

Valódi Hírek