Hogyan táplálkozzunk megfelelően?

A helyes táplálkozás kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése és fenntartása érdekében. Ebben a rohanó világban igen nehéz odafigyelni a megfelelő tápanyag-bevitelre, éppen ezért most adunk néhány tanácsot, amire érdemes figyelnie, ha kiegyensúlyozottnak és energikusnak szeretne maradni.

Sok esetben igen nehéz megfelelő étrendet tartani, hiszen nincs időnk a folyamatos főzésre és a napi étrendünk összeállítására, ebben az esetben viszont az ételrendelés is megoldást nyújthat számunkra.

Az Egészségpajzs magyaros ételek házhoz szállítását is vállalja, szinte az egyik legjobb választás Budapesten és vonzáskörzetében, azok számára, akik változatosan szeretnének étkezni. Tőlük rendelve igazán ínycsiklandó ételekkel és hazai ízekkel kényeztethetjük a hasunkat.

Törekedjünk az egyensúlyra

A számunkra megfelelő étrend összeállításánál vegyük figyelembe a napi energiaszükségletünket. Ezt meghatározza a testtömegünk, az anyagcserénk gyorsasága, a napi ritmusunk, a munkatempónk, az életkorunk, az egészségi állapotunk és az életkörülményeink is.

A szervezetünk akkor van teljes mértékben egyensúlyban, ha a bevitt táplálék mennyisége pontosan fedezi az aznap elhasznált energiamennyiséget. Ha többet eszünk, mint amennyit a nap folyamán lemozgunk, akkor emelkedik a testtömegünk, a testünk a felesleges zsírt elraktározza: ebben az esetben pozitív energiamérlegről beszélünk.

Amennyiben viszont nagyon mozgalmas életet élünk és többet mozgunk, mint amennyi energiát a táplálékbevitellel visszatermelünk, úgy negatív energiamérlegről beszélhetünk. Ez esetben a testtömegünk csökken, és ha ezen nem változtatunk, akkor akár energiahiányosnak és levertnek is érezhetjük magunkat hosszú távon.

Ne feledjük a változatosságot

A szervezetünk elsősorban szénhidrátokból és zsírokból nyeri az energiát, de nem szabad csak ezekre fókuszálnunk az étrend összeállításánál. Fontos, hogy változatosan étkezzünk, hogy ezzel segítsük az anyagcserét és a szervezetünk elegendő vitaminhoz, ásványi anyagokhoz juthasson.

A fehérjék, a víz, a vitaminok, illetve az ásványi anyagok ugyanolyan alapvető szükségletei a szervezetünknek, mint a zsírok és a szénhidrátok. Jelenleg az ajánlott napi tápanyag-beviteli arány az egészséges felnőttek számára úgy néz ki, hogy az étrendünk kicsit több, mint felét szénhidrátok, 15%-át fehérjék, a maradék körülbelül 30%-ot pedig a zsírok tegyék ki. A kisgyerekek és a várandós anyukák energiaigénye jellemzően ennél magasabb, tehát az étkezési szokásokat mindig az egyénnek megfelelően érdemes alakítani.

Ételrendelés könnyen és gyorsan

Ha Ön is fontosnak tartja, hogy a napi energiabevitele fedezze az energiaszükségleteit, akkor feltétlenül ajánlott a bevitt táplálék mennyiségére és minőségére figyelnie.

Azok számára, akik úgy érzik, nincs túl sok idejük a napi teendők mellett a konyhában a tűzhely felett állni, jó szívvel ajánljuk az Egészségpajzs weboldalát, ahová ellátogatva finomabbnál finomabb ételekből válogathatunk.