Közel sincs vége: Egészen meglepő következménye lett a forróságnak

A hétvégén is megdőlt a melegrekord.

A minap újabb melegrekord dőlt meg a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakálon, ahol 39,5 Celsius-fokot mértek.

A HungaroMet részletezése szerint ezzel megdőlt napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja július 15-én. Az érték ugyanis 1 Celsius-fokkal meghaladta a korábbi napi rekordot – 38,5 Celsius-fok –, amelyet 1952-ben Csongrádon mértek.

Eközben megdőlt a július 15-i legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is. Siófokon ugyanis 27 Celsius-fokig enyhült csak a hőmérséklet. Az eddigi rekorder Pécs Erzsébet Egyetem elnevezésű korábbi állomás volt, ahol 1931-ben 24 Celsius-fokot regisztráltak.

Sőt, a budapesti legmagasabb minimum-hőmérséklet napi rekordja is megdőlt. A fővárosban Lágymányoson csak 24,1 Celsius-fokig hűlt le éjszaka a levegő. 1949. július 15-én Budapesten 23,5 Celsius-fok volt a legmagasabb minimum-hőmérséklet.

A hétvégén is megdőlt a melegrekord

Több mint 100 éves melegrekord dőlt meg vasárnap Magyarországon. A HungaroMet részletezése szerint június 14. napján, 1908-ban mértek 39 Celsius-fokot a Heves vármegyei Egerben. A hétvégén azonban 41 Celsius-fokot mutattak a hőmérők Körösszakálon.

Sőt, a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet országos rekordja is megdőlt vasárnap, Szeged belterületén ugyanis még hajnalban is 27 Celsius-fok volt. Ezzel meghaladta a baranyai Máza községben 2011-ben mért 26,2 Celsius-fokos értéket.

Mi várható a keddi nap folyamán?

Délután többnyire 3541 Celsius-fok közé melegszik fel a levegő, tetőzik a forróság.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Íme az eredménye a pusztító hőségnek: Kegyetlen hír érkezett Magyarországról

Valódi Hírek