A folyadékfogyasztás is lényeges az egészség szempontjából

Számtalan ajánlással találkozhatunk a kiegyensúlyozott táplálkozás és tudatos étkezési szokások témakörében. Azonban arról kevésszer tesznek említést, hogy az egészséges életmódnak az ideális mennyiségű folyadékbevitel is a részét képezi.

Ha pusztán ivással nem megy

Sokan számolnak be arról, hogy egyszerűen nem tudnak optimális mértékben vizet és folyadékot fogyasztani, mert valahogy nem esik jól az ivás. Ilyenkor jussanak eszünkbe az alternatív megoldások is, melyeket az étkezésünk révén biztosíthatunk. A Yolofood kínálatában többféle leves is elérhető, melyek szuperül működhetnek, ha szeretnénk növelni a folyadékbevitelt.

Természetesen egy nagy pohár tiszta vizet semmi nem fog igazán helyettesíteni, de az már előrelépés, ha egy tál finom levessel emeljük az adott napi fogyasztásunkat. Egy ízletes húsleves vagy egy ínycsiklandó karfiolleves nemcsak hidratálás szempontjából lehet kedvező számunkra, hanem rengeteg hasznos tápanyaggal is ellátja a szervezetet.

Emellett az is remek ötlet, ha kicsit elengedjük a fantáziánkat és olykor kísérletezünk. A különféle teák, préselt ivólevek, alacsony cukor- és kalóriatartalmú innivalók, valamint turmixok rengeteget segíthetnek abban, hogy szívesebben kortyolgassunk a nap folyamán.

Azonban törekedjünk arra, hogy ne ezek vigyék el a hangsúlyt a folyadékbevitel kapcsán. Továbbá a magasabb víztartalmú gyümölcsök és zöldségek is jó barátainkká válhatnak ebből az aspektusból is.

A folyadékháztartás egyensúlya

A testünk jelentős százaléka vízből áll. Az idő előrehaladtával az életkori sajátosságok változó igényeket szülnek, ezzel együtt a szükséges folyadék mennyisége is eltérhet. Ezt az életkoron kívül a külső körülmények is befolyásolhatják, mint a hőmérséklet, a páratartalom, valamint a testhő és a fizikai aktivitásunk is.

Egy régi jó tanács szerint az lenne a legjobb, ha naponta legalább 8 pohár vizet fogyasztanánk. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy megőrizhessük a folyadékháztartásunk egyensúlyát. A megfelelő mennyiségű víz fenntartja a vérkeringést, gondoskodik a tápanyagok feloldásáról, azok felszívódásáról és szállításáról. Szerepet játszik a méreg- és salakanyagok kiválasztásában, valamint a sejtjeink és szöveteink felépítésében is meghatározó jelentőséggel bír.

Figyeljünk az intő jelekre!

A legtöbben akkor vesszük elő a vizes palackot, amikor szomjúságot vagy szájszárazságot tapasztalunk. Fontos megjegyezni, hogy már ezt megelőzően beindul szervezetünkben a dehidratáció folyamata.

A következő szinten már enervált hangulatra, tompa fejfájásra, bágyadtságra vagy lendületvesztésre panaszkodhatunk. Amennyiben az első, kisebb jeleket figyelmen kívül hagyjuk, hosszú távon súlyosbodhat a helyzet. A folyadékhiány húgyúti és veseproblémákhoz vezethet, szaporább pulzust és az ionháztartás felborulását eredményezheti. Ebből adódóan mindenképp ügyeljünk a szervezetünk igényeihez igazodó folyadékbevitelre!