A cukrászüzem alapkellékei

A cukrászüzemben és a pékségekben készülő sütemények, péksütemények készítése számtalan konyhai eszközt igényel. A tészta összeállításához tálakra és keverőkre, a forma kialakításához pedig nyújtófára van szükség. A sütemény megsütése sütőformákban történhet, ezek beszerzése tehát kötelező feladat.

A nyújtófáról

A Gasztronagyker.hu oldalán kapható sodrófa és nyújtófa nagyon sokféle anyagból készül. Ez az ősi konyhai eszköz készülhet fából, ez a leggyakoribb típus, mivel nem ragad rá a tészta. A rozsdamentes acél változat hűtőben is hűthető, ezáltal a tészta a nyújtás során hideg marad. A vízzel tölthető változatban a megfelelő hőmérsékletű vizet lehet beletölteni, így például meleg víz hatására a marcipán könnyen nyújthatóvá válik.

Népszerű még a szilikon és a műanyag sodrófa is, ami tapadásmentes és könnyen tisztítható. Általános tanács azonban, hogy a nyújtófát ne tegyük be mosogatógépbe, hanem kézzel tisztítsuk, majd töröljük szárazra és száraz helyen tároljuk.

Speciális nyújtófák

Az állítható vastagságú sodrófa távtartók nélkül klasszikus nyújtófaként használható, a beállítható vastagságú távtartókkal pedig a beállított tésztavastagságot fogjuk megkapni. A csapágyas nyéllel készült termékek a könnyebb és egyenletesebb nyújtás érdekében csapágyakat használnak. A nyújtófa hengere szabadon tud forogni a nyél körül, ezáltal a nyújtás sokkal egyszerűbbé válik és kevesebb erőfeszítést igényel.

A szilikon sütőformák használata

A Gasztronagyker.hu oldalán is elérhető szilikon sütőformák modern és praktikus eszközök. Hőálló szilikonból készülnek, sokoldalúak és kényelmesen használhatóak sütemények, muffinok, kenyerek, kalácsok és más pékáruk elkészítéséhez. Nagyon sokféle formában elérhetők, ezáltal a legtöbb sütemény elkészíthető bennük.

A szilikon sütőformák előnyei

  • A szilikon eleve egy tapadásmentes anyag, ezáltal a sütemények és tészták nem fognak beleragadni.
  • Nem szükséges a formát kivajazni és belisztezni, ez időt és fáradtságot spórol meg a cukrász számára.
  • Széles hőmérséklet-tartományban alkalmazhatók, nem deformálódnak, ezért a fagyasztóban és a sütőben is használhatók.
  • Nem törnek el, nem deformálódnak el, alaktartóak, strapabíróak és tartósak.
  • Könnyen tisztíthatóak, mivel mosogatógépbe is be lehet tenni ezeket a sütőformákat.

Néhány praktikus tanács a szilikon sütőforma használatához

Első használat előtt célszerű vékonyan beolajozni és ezt a műveletet időnként megismételhetjük a sütemény még könnyebb kiborítása érdekében. Ha megvárjuk azt, hogy a tészta kihűljön, még könnyebben eltávolíthatók. A szilikon puha, rugalmas anyag, ezért mielőtt beletöltjük a tésztát, érdemes beletenni egy tepsibe és ezzel együtt mozgatni, sütőbe tenni.

A cukrászüzemekben, konyhákban a szilikon sütőforma ma már egy megkerülhetetlen kellék. Muffinok, kalácsok, torták, piték és más finomságok esetében is célszerű ezeket a termékeket használni, előnyös tulajdonságaik miatt ugyanis egy praktikus és könnyen kezelhető konyhai eszköznek számítanak.