Ketyeg az óra: Nézd, mennyiért tankolhatsz a hétvégén Magyarországon!

Változik a benzin és a gázolaj ára.

Szombaton változnak az üzemanyagárak, a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken 4-4 forinttal. A holtankoljak.hu részletezése szerint az alábbi számokkal találkozhatunk a hétvégén a hazai töltőállomásokon:

95-ös benzin: 612 forint/liter

Gázolaj: 619 forint/liter

Mi történt az elmúlt hetekben a benzin és a gázolaj árával?

Mint ismert, a kormány tavasszal kiadta az ukázt a kereskedőknek, hogy az áraikat csökkentsék a régiós szinthez. Az utóbbi hetekben azonban az üzemanyagárak egyre csak emelkedtek, 600 forint alatt már egy litert sem tankolhatunk. Nem mellékes, hogy a kormány az év elején több mint 40 forintos drágításról döntött, és mint kiderült, az áremelés mértékét is Orbán Viktorék szabták meg – ők ennek ellenére Brüsszelre mutogattak.

A múlt héten írtunk arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal jelentése alapján megállapította, mind a benzin, mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat. A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon – közölték Nagy Mártonék.

Kapcsolódó: Megfújta a vészsípot a kormány: Nagy Márton kétségbeesett kapkodásba kezdett a kilövő árak láttán

Az adókról

Magyarországon rengeteg terhet rónak a kereskedőkre az adók, így nem is érdemes összehasonlítani a hazai üzemanyagárakat a régiós szinttel. Erre Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke hívta fel a figyelmet a minap a Spirit FM-en.

Mint részletezte,

50 százalékos az adóteher,

emellett a kereskedőknek 3 százalékos kiskereskedelmi adója van, valamint energiahatékonysági különadó is létezik. Továbbá van tranzakciós illeték is, ez pedig pont elég, hogy ne lehessen elvégezni az összehasonlítást más országokkal – mutatott rá.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Visszanyalt Nagy Márton fagyija: Csúnya következménye lett az ukázok osztogatásának (+videó)

Valódi Hírek