Most érkezett: Kiszivárgott a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálásának végeredménye

Kiderült, hogy Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid a befutó.

Több mint kétszáz szavazatos előnnyel Karácsony Gergely nyerhetett a főpolgármester-választáson – értesült az Index. Mindezen adatok a szavazatok teljes körű újraszámlálás után derültek ki csütörtökön késő délután. A hivatalos végeredmény bejelentéséig péntekig kell várni.

Mi történt pontosan? Karácsony és Vitézy ezért feszültek egymásnak

Mint ismert, Budapesten a napokban újraszámolják a voksokat, immár második alkalommal.

Karácsony Gergely a szavazás után pár nappal bejelentette, a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi, hogy visszaállítsák a voksolás tisztaságába vetett bizalmat. Indoklásában elmondta, hogy bár Vitézy Dávid csapata nem verte nagydobra, de hétfőn hasonló kezdeményezést nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), ám az elutasította a főpolgármester-jelölt kezdeményezését.

Kapcsolódó: Nem verték nagydobra: Vitézy kosarat kapott hétfőn a Fővárosi Választási Bizottságtól

Ezt követte Vitézy bejelentése, miszerint újraszámlálást követel a FVB-n keresztül a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az NVB úgy határozott, elfogadja Vitézy fellebbezését. A voksok újraszámlálása Karácsony Gergelynek hozott újabb győzelmet.

Azt követően Karácsony és ellenfele is új választás kitűzését kezdeményezte, ezúttal a Kúriánál. Az elutasította mindkét jelölt beadványát, a döntést Karácsony elfogadta, Vitézy azonban továbbra sem tágított. A vesztes jelölt az Alkotmánybírósághoz fordult, amely arra kötelezte (sic!) a Kúriát, értékelje újra a korábban kimondott ítéletét. Mindennek következtében a héten újraszámolták a szavazatokat.

Kapcsolódó:

Befutottak a friss részletek: Karácsony Gergely tovább növelte az előnyét szerda estig az újraszámláláson

Valódi Hírek