Befutottak a friss részletek: Karácsony Gergely tovább növelte az előnyét szerda estig az újraszámláláson

Az információk szerint Karácsony Gergely 200–250 szavazattal vezet a Fidesz-támogatott Vitézy Dávid előtt.

Karácsony Gergely növelni tudta előnyét Vitézy Dávid előtt

Karácsony Gergely tovább tudta növelni előnyét a főpolgármester-választáson a szavazatok újraszámlálásának második napját követően. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja a 444.hu-nak elmondta: 16 kerület adatainak összesítése után

Karácsony 200–250 szavazattal vezet Vitézy Dávid előtt.

Szerdán a legnagyobb változás a XIII. kerület 15-ös számú szavazókörében történt. Korábban itt

67 olyan szavazatot számoltak tévesen Vitézyhez, amelyeket valójában Karácsonyra adtak le (sic!).

Az újraszámlálás után Karácsony 134 további voksot szerzett csak ebben a kerületben.

Csepelen Vitézy körülbelül 20 szavazattal növelte előnyét, miután több, rá leadott szavazatot tévesen Karácsonyhoz számoltak.

Zuglóban 30 olyan Karácsonyra leadott szavazatot találtak, amelyeket korábban nem számoltak meg. Június 9-én a szavazatszámlálók feljegyezték: 31 szavazat hiányzik az egyik urnából, azonban most kiderült, hogy valójában csak 1 hiányzott.

A többi kerületben is voltak kisebb változások: Karácsony Újbudán, valamint a II. és XVIII. kerületben is kismértékű előnyt szerzett, míg Vitézy a III. kerületben tudott szert tenni eddig hibásan elszámolt szavazatokra.

Megszólalt Vitézy Dávid

Vitézy szerda délután a lapnak elmondta, hogy az újraszámlálás első két napja után körülbelül 1200 szavazat minősítése változott. Tömegesen kétféle problémát azonosítottak: rossz helyre számolt érvényes szavazatokat és érvényesek közé került érvénytelen szavazatokat.

Vitézy szerint mindkét probléma mindkét jelölt esetében előfordult, így nem látja, hogy bármelyikük is különösen érintett lenne.

Hangsúlyozta: szerinte a kialakult helyzet jól mutatja, szükség lenne az automatikus újraszámlálásra, ha a különbség 1 százalék alatti. Véleménye szerint, ha ez automatizmus lenne, már június 11-én lezárult volna az újraszámlálási folyamat.

Várhatóan pénteken lesz hivatalos végeredmény

Az újraszámlálás csütörtökön a hátralévő hét kerületben folytatódik. Ezek közepes népességű kerületek, így a keddi napnál több, de a szerdainál kevesebb szavazatot számolnak újra.

A hivatalos végeredmény péntekre várható.

Az NVB aznap fogja egyesével megvizsgálni azokat a szavazatokat, amelyeket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak – írták.

Valódi Hírek