Mi lesz ebből? Váratlanul 11 ponttal rukkolt elő a hétről hétre zabosabb Nagy Márton

Nagy Márton javaslatcsomagot mutatott be az elektromos autó és annak piaca kapcsán.

Nagy Márton szerdán bejelentette: 100 milliárd eurós elektromosautó-csomagot javasol Európának az Orbán-kormány. A miniszter a 11 pontos javaslatcsomag mellett közös uniós elektromobilitás-törvény megalkotását is szorgalmazta – számolt be a portfolio.hu.

Kapcsolódó: Ennek is mi fogjuk meginni a levét: Nagy Márton ismét a szőnyeg szélére állította a kereskedőket

Az elektromos autó és annak piacát támogatnák Nagy Mártonék

Magyarországon is megismerhettük szerda reggel a kormány 11 pontos javaslatcsomagját az elektromosautó-piac támogatására. A csomagot először az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának keddi ülésén mutatták be az uniós tagországoknak. Nagy Márton szavai szerint a javaslatokkal

az a célja a kormánynak, hogy egységes uniós stratégiát hozzon létre.

Eddig ugyanis különböző elvek mentén tevékenykedtek a tagállamok.

11 pont az elektromos autókért

A z Orbán-kormány javaslatai a következők:

  • A könnyű tehergépjárműveket érintő AFIR-szabályozást szigorítani kell. Minden egyes töltőállomás teljesítménykapacitását 900 kilowattra kell növelni. Egymás közötti távolságuk ne haladja meg az 50 kilométert.
  • Az Európai Unióban működő üzemanyagtöltő állomások 80 százalékán biztosítani kell legalább 150 kilowatt, de lehetőleg 300 kilowatt teljesítményű gyorstöltőt az elektromos autók számára. További töltési lehetőségeket kell biztosítani a sűrűn látogatott, forgalmas területeken (bevásárlóközpontok, parkok).
  • EU-s szintű támogatási program létrehozása szükséges a nyilvános töltőhálózat fejlesztésére. Emellett a háztartási töltőállomások számára állomásonként 900-1500 euró (jelenleg 355 500–595 500 forint) támogatás bevezetése javasolt.
  • A villamosenergia-hálózat gyorsabb fejlődésének elősegítéséért egyszerűsíteni kell az engedélyeztetési eljárásokat.
  • Az állami szabályozás enyhítése szükséges a kutatás-fejlesztés, ipari megvalósítás, valamint a szén-dioxid-semleges járművek gyártása és ellátási láncának támogatása érdekében.
  • A kereslet növelése érdekében az EU polgárainak 4 500 eurós (jelenleg 1 777 500 forint), tisztán elektromos járművek vásárlására fordítható támogatást kell biztosítani.
  • A használt elektromos járművek vásárlását és lízingelését a használtautó-piacon egyedi támogatások bevezetésével kell ösztönözni. A használt autókkal kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy jelenleg nincs másodlagos piaca az elektromos autóknak. Részletezése szerint ezért nem lehet előre kalibrálni a támogatásokat. Mint mondta, olyan standardokat kell létrehozni, amelyekkel megfelelően lehet meghatározni az akkumulátorok élettartamát.
  • Európai flottafelújítási rendszer bevezetése szükséges a kereskedelmi célú közúti közlekedési flották fejlesztésére, a közepes és nehéz tehergépjárművekre, autóbuszokra, és távolsági buszokra való átállás felgyorsítása érdekében.
  • Javasolt az akkumulátorok vagy azok részeinek cseréjére vonatkozó technológiasemleges eljárások előmozdítása.
  • Javasolt a használt akkumulátorok kötelező újrafeldolgozása és megbízhatósági tanúsítvány bevezetése.
  • Továbbá javasolják a közlekedés fenntarthatóbbá tételét, a vasúti közlekedés előtérbe helyezése mellett a közúti közlekedést szén-dioxid-semlegessé tételét.

Munkacsoport felállítását javasolták Nagy Mártonék

Orbán Viktorék javasolják az Európai Bizottságnak, hogy az állítson fel egy munkacsoportot, amely az elektromosjármű-ipar fellendítéséért, felügyeletéért és vizsgálatáért felel.

Kapcsolódó:

Egy lavór víz sem segítene Nagy Mártonon: Mérhetetlen haragra gerjedt a kormány milliárdokat érő markolása miatt

Rákapcsolt az Orbán-kormány: Maffiamódszerekkel mészárolják le az ellenzéki településeket Nagy Mártonék

Valódi Hírek