Mi a frász történik? Annyi pénzt bukhatunk Orbánék miatt, amennyit még nem láttunk

Elbúcsúzhatunk az uniós pénzek nagy részétől.

Az Orbán-kormánynak sikerült kifutnia a határidőből. Így a Covid-járvány okozta gazdasági visszaesést kompenzáló rendkívüli EU-s kasszából

4 ezer milliárd forint támogatástól eshetünk el.

Ennek az elképesztő összegnek a 60 százaléka vissza nem térítendő támogatás, és 40 százaléka hitel. Utóbbi kamatai jóval kisebbek, mintha a magyar állam a piacról venné fel.

Az uniós támogatások ugyanis három csomagban érkeznek hazánkba.

  • Mezőgazdasági támogatás formájában,
  • a kohéziós alapból,
  • valamint a járvány okozta gazdasági visszaesést kompenzáló alapból.

Orbán Viktorék halogatása ezt az utóbbit érinti. A magyar miniszterelnök időt kért volna Brüsszelben, de

nem kapott több haladékot.

Ezeket a pénzeket ugyanis nem projektekre, hanem végrehajtott reformokra fizeti ki az Európai Bizottság, a határidő pedig 2026 vége.

Magyarország viszont a még nem teljesített uniós „szupermérföldkövek” miatt egyelőre csak 920 millió euróhoz férhet hozzá – a 10 milliárdból.

Ezek a „szupermérföldkövek” ráadásul jórészt ugyanazok, amelyek teljesítését az egyéb jogállamisági eljárásokban követelik a brüsszeli intézmények.

Ha ezekben sikerül is kiegyezni az EU-val, már nem nagyon lesz idő a beígért reformok végrehajtására, és ezzel az újabb részletek lehívására.

Orbánék azt próbálták az Ukrajnának szánt uniós támogatás megszavazásának egyik feltételéül szabni, hogy az Európai Unió haladékot adjon hazánknak. Ám lepattantak az uniós intézményekről.

(valaszonline.hu nyomán)

Valódi Hírek