Vizsgálatot indítottak Orbán legfontosabb szövetségese ellen: A magyar kormányfő és Mészáros Lőrinc neve is előkerült

Vizsgálat indult Marine Le Pen 2022-es kampányának finanszírozása miatt, amelyhez Mészáros Lőrinc bankjától kapott hitelt.

Mészáros Lőrinc bankja, az MKB Bank több mint 10 millió eurós hitellel támogatta Marine Le Pen választási kampányát 2022-ben. A franciák azonban vizsgálatot indítottak a kampányfinanszírozás miatt – írta meg a Politico.

Marine Le Pen gyanús kampányfinanszírozását vizsgálják

A politikai finanszírozással foglalkozó nemzeti bizottság korábban leadott jelentése alapján indult a vizsgálat. A jelentés alapján

felmerült a sikkasztás, hamisítás és csalás gyanúja.

Valamint egy választási kampányban részt vevő jelölt hitelfelvétele miatt vizsgálják Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát – írta meg a Le Monde. Ehhez a kampányához

a francia szélsőjobboldali politikus 10,7 millió euró hitelt kapott az MKB-tól.

Ez az összeg a jelenlegi árfolyamon közel 4,2 milliárd forint. A Financial Times akkor úgy értesült, hogy a hitelt

a magyar bank Orbán Viktor miniszterelnök személyes utasítására folyósította.

Orbán közbelépett Le Pen hiteléért

Franciaországban számos rejtett finanszírozási ügyet követően 1988-ban hoztak egy törvényt, amellyel azt akarták elősegíteni, hogy a kampányköltések átláthatóbbá váljanak. Ahhoz, hogy a jelöltek jogosultak legyenek a költségeik megtérítésére,

a választások után két hónappal be kell nyújtaniuk a számláikat a független hatóságként működő hivatalhoz.

Ott ellenőrzik, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlott-e, és ennek megfelelően hagynak jóvá vagy utasítanak vissza költéseket.

Marine Le Pen közel 11,5 millió eurót fordított 2022-es, harmadik elnökválasztási kampányára. A bizottság 2022 decemberében nem hagyta jóvá a pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek, hogy elszámoljon több mint 300 ezer euró buszbérlési költséget.

Le Pen „elengedte” az ügyet

Nem ez az volt az első eset, hogy a bizottság bizonyos költségeit nem számolta el.

2017-ben 873 576 eurónyi összeget utasítottak el. Ennek 95 százalékát a Nemzeti Tömörülés elődje, a Jean-Marie Le Pen vezette Nemzeti Front által felvett hitelek jelentették.

A 2012-es parlamenti választások során is túlszámlázást találtak, ezért bírságot szabtak ki. Marine Le Pennek ráadásul szeptemberben többekkel együtt

bíróság elé kell állnia uniós pénzek jogtalanul felhasználása miatt.

Le Pen ellen a moszkvai kapcsolatai miatt is vizsgálat indult. Ennek oka egy olyan, 9,4 millió eurós hitelfelvétel, amelyet 2014-ben egy cseh–orosz bank folyósított neki és az akkor még Nemzeti Frontnak nevezett pártjának.

Akkor határozottan tagadta a felmerült vádakat, amelyek szerint kapcsolatban állna Vlagyimir Putyinnal. Azt állította: nem tudta, hogy a kampányát hitelező orosz bank igazgatója közeli kapcsolatot ápol az orosz állammal.

Valódi Hírek