Mit művelnek Vidnyánszkyék? Beleszédülsz, ha meglátod, mennyi pénzt talicskázott össze a kormány egyetlen filmjére

Megy ám a milliárdos Úri muri!

Vidnyánszky Attila felért a csúcsra

Vidnyánszky Attila rendező

1 milliárd 54 millió forintot kap

a Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága jóváhagyásával az Úri muri, megazisten! című filmdrámára. A mozifilmet 2026 tavaszán láthatja a közönség, amely Csáky Attila producer irányításával készül – közölte a Nemzeti Filmintézet.

„Móricz Zsigmond Úri muri című regénye a 20. századi magyar szépirodalom egyik kiemelkedő alkotása, amely olyan erővel ragad meg egy alföldi sorstragédiát, hogy közben a magyar életérzés ma is feszítő ellentmondásait is képes összetetten bemutatni

– magyarázta Vidnyánszky Attila.

A Vidnyánszky-film sokba kerül a magyaroknak

Azt is elmondta, bár a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2008-ban nagyszerű szereposztással színre vihette az Úri murit, régóta foglalkoztatja a megfilmesítés gondolata. Úgy fogalmazott: „Móricz debreceni és pusztai helyszínei, szereplőinek elevensége, regényének központi dilemmái előhívják belőlem a mozgóképi megfogalmazás igényét”.

Vidnyánszky közölte, Csáky Attilával egy Móricz Zsigmond művészi teljesítményéhez méltó, nagyszabású magyar mozifilm elkészítésén dolgoznak. „Mások mellett olyan remek színészek lesznek az alkotótársaink, mint Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Martos Hanga, Szűcs Nelli, Tarpai Viktória, Varga József, Kristán Attila, Herczegh Péter, Rácz József” – mondta.

A Nemzeti Filmintézet azt is közölte, hogy a döntőbizottság a Blue Heron című kanadai–magyar koprodukció gyártására is támogatást szavazott meg, a film – amely egy első generációs bevándorló család történetét meséli el – 29,8 millió forintot kap.

Ez még Bayer Zsoltnál is kiverte a biztosítékot

Ám nem minden támogatás ilyen egyértelmű a fideszes kormányzás alatt. Ahogy azt korábban megírtuk egy hete ismét elszabadult a pokol a Fideszben. Bayer Zsolt kemény hangvételű cikkében támadta be Vidnyánszky Attilát, amiért a Nemzeti Színház a jövő évadban színpadra viszi Karl Marx A tőke című művét. Az eset akkora viharokat keltett Orbán Viktor pártjában, hogy azóta egymás után esnek neki a fideszesek a kormánypárti direktornak.

Valódi Hírek