Orbánék módosították a rendeletet: Brutális hatalma lett a honvédelmi miniszternek

Zavartalanul épül a diktatúra.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter lényegében kontroll nélkül hozhat döntéseket a Magyar Honvédség (MH) állományával kapcsolatban. Hétfőn lépett életbe az a kormányrendelet, mely a honvédek jogállását szabályozza. A korábban kétharmados törvényben foglaltak mára csupán rendeletben szerepelnek, mely szinte korlátlan hatalmat ad a miniszternek.

Már a parlamentre sincs szükség

A katonák jogállásával kapcsolatos döntésekhez eddig – ha már csökkentett üzemmódban is, de – szükség volt az Országgyűlés és a szakbizottságok jóváhagyására is. Bár a fideszes kétharmad eddig is megnehezítette a döntések átláthatóságát, legalább formálisan szerepelnie kellett bizonyos döntések előkészítésének az említett fórumokon.

Már erre sem kell időt fordítsanak, az emberek pedig semmit nem tudhatnak meg a Honvédség működéséről, az erre szánt ezer milliárdok elköltéséről és arról, mi történik a katonákkal mindazon kívül, amit a kormány promóciós céllal nagy ritkán nyilatkozik.

Teljes kiszolgáltatottság

Aggasztó, mennyire kiszolgáltatottá válnak a katonák a honvédelmi miniszter személyes döntéseinek. A jövőben indoklás nélkül felmondhatnak bárkinek a hadseregben, akik a tiszti és altiszti állományban elmúltak 55 évesek, csak miniszteri engedéllyel dolgozhatnak tovább, így bár megszüntette a katonák korkedvezményes nyugdíjat a kormány, mégsem biztosít munkalehetőséget a nyugdíjkorhatár eléréséig, ha a miniszter nem ad engedélyt erre külön, így további értékes tudás és tapasztalat veszhet el a hadseregből.

Megszűnik a katonák törvényi védelme

Az új rendelet kapcsán megkérdeztük Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselőt, aki lapunknak elmondta: világszerte az a gyakorlat, hogy a speciális közszolgálatot ellátók – a tűzoltók, rendőrök és persze katonák jogait, lehetőségeit, szabadságjogait törvény szabályozza, korlátozza és védi. Az, hogy

„egy véletlenül miniszterré lett ember a vezérkari főnökkel karöltve személyesen dönt a katonák jogairól és lehetőségeiről, elfogadhatatlan”.

Vadai kiemelte: a Honvédség jelenlegi állománya számára csakúgy, mint a belépés előtt álló fiatalok számára sem nyújt biztonságot ez a szabályozás, pedig a katonai hivatás egyik alapja, hogy megfelelő törvényi garanciák mellett láthassa el az állomány a feladatát.

Az pedig, hogy már büntetett előélettel is valaki a Honvédség állományának tagja egyenesen a Wagner-zsoldosok gyakorlatát követi, aminek nincs helye a magyar haderőben, hiszen a hadsereg veszélyes üzem, csak törvénytisztelő állampolgároknak van helye benne.

Ezek a lépések a kormány részéről különösen veszélyesek, emellett nem ösztönzik a fiatalokat sem, hogy hivatásuknak a jövőben Magyarország polgárainak védelmét válasszák a Honvédség kötelékében – hívta fel a figyelmet Vadai.

Valódi Hírek