Így lódít a telexes Előd Fruzsina a Nyugati Fényről

Totális valótlanság jelent meg lapunkról a rettentően független Telexen, majd a „korrekció” is érdekesre sikerült.

Néhány órás késéssel a Telex is beszámolt arról, hogy Gyurcsány Ferenc egy szombat reggeli posztjában a DK politikai ellenfelének minősítette a 444.hu nevű internetes felületet.

Történt ez azok után, hogy csütörtökön egy bizonyos Herczeg Márk billentyűzetéből kocsmai színvonalú fröcsögés jelent meg a 444-en, amelyben Herczeg egyebek mellett „El Qro”-nak, „őszödi böszmének”, paprikajancsinak nevezi a Demokratikus Koalíció elnökét.

Az eset miatt az Amerikai Népszava főszerkesztője mozgalmat indított a 444-előfizetések lemondására: Bartus László ebben élen járva azonnal lemondta a saját előfizetését, és ugyanerre biztat mindenki mást is.

Szombati cikkében azonban a Telex már azt állította, hogy a

„Nyugati Fényben a lap előfizetéseinek lemondására szólították fel az olvasókat.”

képernyőkép: Wayback Machine

A valóságban nem szólítottunk fel senkit semmire, lapunk mindössze beszámolt arról, hogy Bartus László elindított egy mozgalmat a 444-előfizetések lemondására, ahogy erről egyébként tudósított a Media1.hu nevű médiapiaci portál is.

A Telex cikkében említésre sem került, hogy a mozgalmat Bartus László, az Amerikai Népszava főszerkesztője hirdette meg, ehelyett valótlan módon a Nyugati Fény kezdeményezéseként írtak róla.

Előd Fruzsina, a Telexen megjelent valótlan cikk szerzője / képernyőkép: Youtube

Ezek után megkerestem Előd Fruzsinát, a Nyugati Fényről valótlanságot állító Telex-cikk szerzőjét, és megkértem, hogy a tényeknek megfelelően korrigálja az írását:

azaz hogy az akciót az Amerikai Népszava indította, a NYF pedig beszámolt erről.

Előd Fruzsina „korrekciója” úgy sikerült, hogy a javított verzióban mostantól az szerepel, hogy a Nyugati Fény beszámolt egy „állítólagos” mozgalomról, amely a 444-előfizetések lemondásáról szól.

Az Amerikai Népszaváról és Bartus Lászlóról továbbra sincs egy mukk sem a cikkben, mintha tiltólistán lenne az említésük a Telexben.

Pedig a felhívás Előd Fruzsina szövegével ellentétben nagyon is valóságos, ebben a percben is kint van az Amerikai Népszava oldalán, és már több tízezer emberhez eljutott.

Tanulság: olykor a magukat rettentően függetlennek lódító médiumok a legnagyobb manipulátorok.

Valódi Hírek