Súlyos dolgok derültek ki Orbán találkozóiról: Vasszigorral csapott oda a NATO a miniszterelnöknek

Lehullt a lepel Orbán diplomáciai körútjáról: a NATO figyelmeztethette a kormányfőt.

Orbán elindult „tárgyalni”

Franciaország is támogatja a magyar EU-elnökség programját, amelynek középpontjában az európai gazdaság megerősítése áll – közölte többek között a magyar miniszterelnök szerdán Párizsban, miután Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt. Orbán Viktornak kevesebb mint egy hét alatt ez volt a harmadik fontos találkozója az EU különböző országaiban.

Üzent a NATO a miniszterelnöknek

Az ATV Híradónak nyilatkozó elemző jelezte: ezen találkozók már csak a soros elnökség miatt is természetesnek tekinthetők, a korábbi külügyminiszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy

Orbán Viktort figyelmeztethette a NATO.

„A diplomáciai nagyüzem folytatódik. Találkozó Macron elnökkel Párizsban”

– közölte szerda délután Orbán, miután „egyeztetett” az Európai Unió legbefolyásosabb országainak vezetőivel. Orbán a múlt héten Olaf Scholz német kancellárral is tárgyalt, amelynek keretében egyebek mellett azt állapította meg, hogy szerinte „Magyarországnak kiemelt szerepe van a német ipar működésében”.

Mi történt korábban?

Megjegyezzük, aligha lehet véletlen Orbán Viktor nagy diplomáciai kalandozása. Mint megírtuk, a jobboldali finn párt (a Finnek Pártja) EP-képviselője, Sebastian Tynkkynen örömhírként tálalta a minap, hogy a Fidesz nem csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához. Ezt pedig Orbánék mindennél jobban szerették volna.

Beszámoltunk arról is, hogy nemet mondott Orbán csatlakozási kérelmére Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, az ECR nevű szélsőjobboldali európai pártcsalád vezetője. Így pedig bekövetkezett, amire Orbánék egyáltalán nem számítottak: a magyar miniszterelnök és pártja, a Fidesz továbbra is hátország nélkül maradhat az Európai Néppártból való kilépése után.

„Mind az olaszoknak, mind a magyaroknak az az érdekük, hogy az európai gazdaság sikeres legyen és versenyképes. Személyes meggyőződésem, hogy ha nem kötünk egy európai versenyképességi paktumot, akkor

munkahelyek százezreit fogjuk elveszteni a következő évtizedben”

– magyarázta Orbán Giorgia Melonival folytatott tárgyalásán, miután az olasz miniszterelnök elutasította csatlakozási kérelmét.

Orbán azt mondta, a francia elnökkel sikerült megállapodnia a magyar EU-s elnökség programjáról, amelynek középpontjában szavai szerint az európai gazdaság megerősítése áll.

„Tehát Berlin, Róma után Párizstól is megkaptuk a megegyezést, megkaptuk a jóváhagyást, hogy a következő fél év Európában a magyar elnökség alatt az európai gazdaság versenyképességének javításáról szóljon”

– mondta a kormányfő.

Valami nem stimmel Orbán bejelentéseivel

Vagyis Orbán parádés bejelentései pusztán a soros magyar EU-elnökség okán kerültek terítékre. A magyar miniszterelnök hiába tett látogatást Olaszországban is, Giorgia Meloni pártja kikosarazta őt és a Fideszt, ugyanis már ők sem nem akarnak egy levegőt szívni a szalonképtelen magyar kormányfővel és csapatával. Mindez némileg beárnyékolja a nagy miniszterelnöki bejelentéseket, hisz csak egy protokolláris találkozója volt Orbánnak a francia elnökkel is.

Nem lett elfoglalva Brüsszel, Orbán Viktor kudarcot vallott

Mindezt megerősítette az ATV Híradónak nyilatkozó elemző is, aki szerint természetes, hogy a miniszterelnök a soros elnökség átvétele előtt az Európai Unió legfontosabb tagjaival konzultál.

„Ezeken az utakon legfeljebb azt tudja mutatni, hogy szóba állnak vele, ami természetes, udvarias emberek és tényleg a soros elnökség is ezt indokolja,

de a célokat, amiket hirdettek az előzőt hónapokban, nem érte el, sőt kudarcot vallott”

– mutatott rá Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, hozzátéve: Orbán Viktornak mérsékelnie kell az orosz- és kínabarát politikáját.

„Én nem vagyok a kormány ellendrukkere, de az látható, hogy

Orbánt nagyon komolyan figyelmeztethették

akár a NATO-ból, úgyhogy remélhetőleg ez az elnökség mégiscsak azt hozza, amit most hirdet, tehát, hogy Európa versenyképesebb legyen, legyen újra nagy”

– jelezte a magyar diplomácia korábbi vezetője, aki azt is elmondta, elképzelhető, hogy a miniszterelnök a későbbiekben változtat az oroszbarát retorikáján, azonban ez önmagában szerinte kevés. Jeszenszky Géza hangsúlyozta: érdemi változásokra lenne ebben szükség.

Kapcsolódó:

Mi történt? Kínos magyarázkodásba kezdett Orbán, miután elfogyott körülötte a levegő az EU-ban (+videó)

Menczer Tamás kiakadt Orbán beégése után: Kétségbeesetten védi főnöke becsületét

Hivatalos: Orbán egyik legismertebb kritikusa lesz a NATO következő főtitkára

Vége a játéknak: Bevitték Orbánnak a kegyelemdöfést, minden ajtó bezárult a kormányfő előtt

Kiszivárgott a kínos hír: Legfontosabb szövetségese vágta be az ajtót Orbán előtt

Valódi Hírek