Karácsony Gergely most jelentette be: Új főpolgármester-választást kezdeményez

Karácsony Gergely szerint így lehet visszaállítani a bizalmat.

Nem vár tovább a főpolgármester: új szavazást szeretne a bizalom visszaállítása érdekében

Karácsony Gergely a szavazatok újraszámlálása helyett a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi – jelentette be a főpolgármester csütörtökön késő délután. Budapest vezetője szerint a választásokba vetett bizalmat csak így lehet visszaállítani. Az új választásra reményei szerint június végéig sor kerülhetne.

A Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a szavazatok újraszámlálása kapcsán nagyon sok jogi kétely merül fel. Megjegyezte: az újraszámlálás kapcsán felmerült jogi indoklásban kizárólag fideszes szavazóbizottsági delegáltakra hivatkoztak Vitézyék.

Karácsony elmondta: az újraszámlálás folyamata rengeteg kételyt vet fel. Elmondta: nem rendelték be az összes budapesti szavazóbizottsági tagot az újraszámlálás megvalósítására. Emellett

nem a jogszerűen lezárt, plombákkal ellátott urnákat kérték be a Nemzeti Választási Irodába,

hanem a már felbontott urnákat, így a szavazólapokat akár jogszerűtlenül lehet manipulálni. Akár arra is sor kerülhetne, hogy egy tolvonással belenyúljanak a szavazólapokba a fideszes bizottsági delegáltak – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely szerint Szentkirályi Alexandra visszalépése számító tett volt

Szerinte Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatos visszalépése végtelenül aljas és számító cselekedet volt. Ez a választópolgárok megtévesztésén alapul – jegyezte meg.

A főpolgármester azt is nehezményezi, hogy a két, fideszes kötődésű jelölt az utolsó pillanatig tagadta, hogy együtt fognak működni, azonban ez mégis megvalósult. Megjegyezte: ez a hozzáállás is visszaélésekre adott okot, ugyanis nem lehet tudni, hogy a Szentkirályira és Vitézyre egyszerre szavazók valójában Vitézyt akarták választani, vagy pedig szándékosan érvénytelen szavazatot kívántak leadni. Márpedig a választási bizottság kijelentette: a visszalépett jelöltre és Vitézyre egyszerre szavazók voksait Vitézy-szavazatoknak kell elismerni, holott a helyes metódus a szavazatok érvénytelenítése lenne ilyen esetben.

Karácsony elmondta: azokat, akik egyetértenek a kezdeményezésével,

pénteken 18 órára a Nemzeti Választási Iroda épülete elé várják.

Karácsony Gergely: Legyen új főpolgármester-választás június végéig!

Végül megjegyezte: bármi lesz az újraszámlálás végeredménye, ő azt nem fogja elfogadni, mert az a megválasztottként elismert főpolgármester hitelességét csökkenti. Hangsúlyozta:

nemcsak akkor, szeretne új szavazást, ha Vitézyt hirdetik ki nyertesnek az újraszámlálást követően,

hanem akkor is, ha az ő győzelmét erősíti meg a Nemzeti Választási Bizottság.

Megemlítette azt is, hogy Vitézyvel egy dologban egyetértenek: a verseny tisztességének akkor tesznek a legjobbat, ha új választást kezdeményeznek. Erre Vitézy csapata is tett egy lépést hétfőn, ugyanis – bár nem verték nagydobra – új szavazást kezdeményeztek, az ő kérelmét azonban elutasította az NVB.

A kételyek eloszlatása érdekében Karácsony szerint egyetlen helyes megoldás van: a választás megismétlése.

Videó:

(Karácsony Gergely/Facebook)

(Cikkünk frissül!)

Valódi Hírek