Gyurcsány Ferenc elmagyarázta, miért döntött a DK teljes elnöksége a maradás mellett

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc szerdai videójában részletesen ismertette pártja álláspontját.

Megbeszélések, tanácskozások követik egymást a Demokratikus Koalíción belül. Erről posztolt múlt szerdán a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc. A politikus ezt megelőzően egy Facebook-videójában arról beszélt, hogy vereséget szenvedtek, így természetes, hogy a beismerés után sok a megválaszolandó kérdés.

„Akik ismernek engem, azok szerintem sejtik, hogy nekem egyik-másik kérdésre nyilván van válaszom. Na de ugye, én egy pártnak vagyok a vezetője, a Demokratikus Koalícióé, és ahogy tőlünk korábban is megszokhatták, hogy általában ugyanazt mondjuk, tehát, hogy mi a mi közös véleményünk, mit javaslunk közösen az országnak”

– fogalmazott a DK elnöke. Hozzátette, ügyelnek arra, hogy közösen alkossanak véleményt a történtekről, arról, hogy mit kell esetleg másképp csinálniuk a jövőben. A Demokratikus Koalíció politikusa hangsúlyozta, rövidesen ismét jelentkezik a közösségi oldalán a válaszokkal.

Kapcsolódó: Gyurcsány Ferenc a választások után üzent: „Akik ismernek, sejtik, hogy nekem vannak válaszaim”

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sajtótájékoztatót tartott június 26-án, szerdán

Tudom, hogy a legizgalmasabb kérdés az, ki mond le, vajon én lemondok-e – kezdte a videóját a Demokratikus Koalíció elnöke. Mint mondta, ahhoz, hogy a választópolgárok megértsék a párton belül dilemmákat, szóba kell hoznia néhány olyan részletet, amely túlmutat a június 9-i választáson.

  • Kifejtette, a XX. század legnagyobb magyar demokrata gondolkodója, Bibó István visszatérően foglalkozott olyan társadalmi megrázkódtatásokkal, amelyek elviselése, valamint a keletkezett problémák megoldása meghaladja a közösség erejét. Utóbbi ekkor ferde viszonyba kerül a valósággal, azaz nem abból indul ki, ami a van és ami lehet, hanem abból, aminek képzeli magát. Az ilyen közösség végül minden bajára olyan magyarázatot keres, amelyek a tényeket figyelembe véve nyilván hamisak, de lehetővé teszik, hogy a hamis helyzetben lévő közösség hamis helyzetét fenntartsa.
  • Sokan úgy gondolják, hogy Magyarország rendre ilyen helyzetbe sodorja magát. A közösség belemenekül valamiféle álmegoldásba, miközben nem foglalkozik azzal, ami a megoldás útjában áll.

Mi, magyarok gyakran kerüljük a problémáinkkal való szembenézést

  • Mi, magyarok sokszor tényleg kerüljük a problémákkal való szembenézést, próbálunk valamilyen közös menekülőutat keresni.
  • Vajon a nemzeti együttműködés hazug, autoriter rendszerével szembeni küzdelmünk eddigi kudarcai nem éppen abból származnak, hogy nem tudunk, nem akarunk szembenézni a rendszer valódi természetével? – vette fel a DK elnöke.
  • Gyurcsány Ferenc az 5. pontban rákanyarodott a választásokra, rögtön egy kérdéssel indított: Mit ígért a Fidesz? Azt, hogy megállítja a háborút, megvédi a békét, valamint nem engedi, hogy „én és az én állítólagos embereim” vezessük a fővárost, a kerületeket, településeket. Mit ígért a DK ezzel szemben? Erős Európát, amely a jobb élet záloga. Továbbá azt, ha Orbán Viktor veszít, akkor előrehozott választásokat követelünk. És mit ígért a TISZA Párt? Azt, hogy egyszerre zavarja el Orbánt és Gyurcsányt. Ma már tudjuk ennek eredményét: a Fidesz keveset, a DK lényegesen többet veszített – részletezte a DK politikusa.
  • A Fidesz szavazókat az új párt ugyanakkor alig érintette meg – fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc a videóban. Mint hangsúlyozta, az ellenzéki oldalon ennél összetettebb a helyzet, három csoportot különíthetünk el. Elsőként azt, amelyik valóban azt gondolja, én, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke vagyok a hibás, én állok Orbán elsöprésének útjában. Másodikként azokat, akik nem tudják, nekem van-e felelősségem, vagy sem – mondta a politikus. Megjegyezte, van egy harmadik csoport, amelynek tagjai a DK gondolataival egyetértenek, a párt politikusait elfogadják, támogatják.

A „gyurcsányozásról”

  • A „gyurcsányozás” 2004 óta folyik. Sok energia és (köz)pénz ment el annak felépítésére, láthatóan jó munkát végzett a Fidesz. És mi az eredmény? Egyesek azt hiszik, én állok a magyar demokrácia kiteljesedésének útjában. Mások azt gondolják, létezik valamiféle titkos paktum Orbán és Gyurcsány között. És akadnak olyanok, akik úgy látják, a Gyurcsány név megmozgatja az embereket, hatni képes rájuk.
  • Ezen a ponton elválik két dolog: az, hogy mi a DK elnökének valóságos teljesítménye, valamint az, hogy ettől a teljesítménytől függetlenül milyen képzetek társulnak Gyurcsány Ferenc nevéhez. Nem vagyok tökéletes, követtem el hibákat, vannak tévedéseim – mondta a Demokratikus Koalíció politikusa. Hozzáfűzte, a róla szóló viták nem a múltbeli és jelenlegi teljesítményéről szólnak, hanem az ellenfelei által felépített elképzelésekről, bélyegekről szólnak. Ám a „gyurcsányozásnak” funkciója van: a Fidesz táborának összetartása, az ellenfelek megosztása – sorolta friss Facebook-videójában.
  • A hisztérikus lélek keres valakit, akire minden felelősséget háríthat, így magát minden felelősség alól felmenthesse, mumusokkal népesíti be maga körül a világot. A sorokat a DK politikusa idézte szerdai videóüzenetében, hozzátéve, hogy jelenleg is ez zajlik, utalva, Sorosra, Brüsszelre, vagy például önmagára.
  • Az én nevem nem csupán bizonyos politikai képzetek, szándékok szimbóluma. Én valóságos, elő ember vagyok véleménnyel, akarattal, aki rendelkezik valamilyen képpel a világról, önmagáról – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Mint hangsúlyozta, a „gyurcsányozást” nem veszi a lelkére, ellenfelei nemtelen eszközének tartja, amely bár akadályozhatja törekvéseit, nem érinti meg valódi énjét.
  • Lehet-e Gyurcsánnyal győzni? Igen, most is települések sokasága bizonyította ezt. A gond nem a választókkal van – mondta a DK politikusa.
  • A már említett kérdést rendre pártvezetők, valamint a sajtó teszi fel. Mi azt gondoljuk, hogy ellenzéki oldalon a „gyurcsányozás” nem más, mint a Fidesz durva, embertelen, hazug bűnbakképzésének elfogadás, melynek hátterében többek között morális és politikai gyengeség áll – közölte.

Volt vita a párton belül

  • Volt egy vita a párton belül. Egyesek azt mondták, meg kell küzdeni a Fidesz 2006-hoz is kötődő hazugságaival, bűnbakképzésével, karaktergyilkosságával, különben örökre rajtunk marad ez a hazug bélyeg. Mások azonban úgy gondolták, az, amit a Fidesz sulykol ebben a brutálisan egyoldalú médiakörnyezetben, azt nem lehet korrigálni – fejtette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, utóbbiak úgy vélekedtek, a DK-nak erősnek és sikeresnek kell lennie, az majd véget vet a „gyurcsányozásnak”. Ma azt gondolom, mindkét fél meglátásában volt igazság – emelete ki a politikus.
  • Miért nem megy el Gyurcsány, miért nem fejezi be a DK? Hiszen ennyi áldozatot meghozhatnának, ha tényleg Orbán leváltása a legfontosabb – fogalmazott a Demokratikus Koalíció elnöke. Lemondással, visszavonulással nyissunk utat mások előtt – mondják sokan Gyurcsány Ferenc meglátása szerint.
  • Az önmagát Orbán demokratikus ellenzékének tekintő világ alkotmányos demokráciát, jogállamot kíván, mellesleg helyesen. Az ilyen világban nem mondható, hogy az emberek ezt akarják, azt akarják, hiszen mindenki másképp vélekedik. A többség és az igazság még csak nem is rokonai egymásnak. A többség sosem jelent felhatalmazást arra, hogy valaki önmagát az egésszel azonosítsa – szögezte le friss videójában Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.
  • Alkotmányos, az alkotmányos keretek között egymással is vitatkozó, versengő politikai nézetek létezése önmagában való érték. Az a jó, ha van e fajta versengés. Ez a természete, valamint természetes következménye a demokratikus közéletnek – részletezte.

Ugyan miért kellene a DK-nak feladnia a küzdelmet?

  • Gyermekeinket arra tanítjuk, hogy álljanak ki a véleményük mellett akkor is, ha azzal nem mindenki ért egyet, a történelmünk is tele van példákkal, őseink sokszor önmagukat áldozták a hitükért. Hogy is működik ez? Általánosságban hősies dolog megküzdeni valamiért, amiben hiszünk, ám a DK adja fel ezt a küzdelmet – vetette fel Gyurcsány Ferenc, megjegyezve, nyissanak utat valami olyan előtt, amiben nem értenek egyet. Ez ellentétes az alkotmányos demokrácia elvi alapjával, egészséges működésével – tett hozzá.
  • Mint hangsúlyozta, mondhatnák az emberek, hogy a magyar választási rendszerben csak egy ellenzéki erő lehet. Ez így azonban nem igaz. Az viszont igen, hogy az ellenzéki pártoknak együttműködésre kell törekedniük. Ennek alapja pedig többek között a párbeszéd.

Gyurcsány Ferenc szerint egyesek a DK szemére vetettek valamit, ami korántsem igaz

  • Szemünkre vethetnék, hogy a DK is fel akarta morzsolni a többi ellenzéki pártot. Ugyanakkor ez nem igaz – szögezte le a párt elnöke. Mint fogalmazott, a Demokratikus Koalíció politikai versenyben akart egyre erősebbé válni, ám mindig világossá tette, hogy a többi szereplővel együttműködik – mondta Gyurcsány Ferenc.
  • Mára a DK az egyetlen érdemi támogatottsággal bíró magyar párt, amelyik erősebb Európát akar, baloldali, szociáldemokrata politikát képvisel. A másik három, jelentős támogatással bíró párt gyengébb Európát akar, jobboldali, szélsőjobboldali politikát folytat – fejtette ki. Az lenne a kívánatos, hogy csak jobboldali pártok legyenek? Majd jönnek másik baloldali pártok, ha a DK már nem lesz – mondják egyesek Gyurcsány Ferenc szerint. A DK elnöke megjegyezte, valóban azt gondolják az emberek, hogy az ellenzéki egypártrendszer lenne a záloga a magyar demokráciának?
  • Vannak olyan, látszólag felelős tanácsok, amelyek szerint nem szabad bántani, kritizálni a Tisza Pártot, Magyar Pétert. Mi azért óvatosságot ajánlunk ezzel kapcsolatban – mondta Gyurcsány Ferenc.
  • A politikus egy szándékot képvisel, azt ajánlja a választóknak. Ám mivel másoknak más terveik, más ajánlataik vannak, így a politikusok között is verseny alakul ki. Ilyen az alkotmányos demokrácia: érvelünk a saját elképzelésünk mellett, vitatjuk a másikét – emelte ki a DK politikusa, megjegyezve, hogy amennyiben valakivel együttműködik az ember, többször is átgondolja, hogy a kritikáját miképpen tálalja. Így van ez a magánéletben is – vélekedett a párt elnöke, hozzátéve, hogy most már csak egy dolgot kell eldönteni: a Tisza Párt a barátunk, vagy az ellenfelünk.
  • A Tisza ellenfélként tekint a DK-ra, kiiktatná a magyar politikából, kék Fidesznek nevezi a pártot. Ezzel minden bizonnyal nem kedveskedni akar – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc. Felvetette: ha a Tisza ellenfélként tekint a pártjára, más programot ajánl, akkor a Demokratikus Koalíciónak valóban csendben kellene maradnia? Nem lenne ez bárgyúság? – fogalmazott a politikus, hozzáfűzve, hogy a némaságból önfeladás származik, valamint egyfajta egypártrendszer.

Különbséget kell tenni Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint

  • Adódik a kérdés: a DK ugyanúgy tekint a Tisza Pártra, mint a Fideszre? Ez attól függ, hogy szerintünk hol helyezkedik el az említett két párt a magyar politikai élet palettáján. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz az alkotmányos demokrácia keretein kívül. A párt velük semmiféle érdemi együttműködést nem szeretne megvalósítani – közölte Gyurcsány Ferenc, megjegyezve, Magyar Péter pártjáról egyelőre nincs okuk feltételezni ugyanezt. A DK úgy tekint magára, mint a Fidesz rendszerének ellenfelére. A Tisza Pártnak azonban csupán demokratikus vetélytársa Gyurcsány Ferenc pártja – ezt maga a DK elnöke szögezte le.
  • A magyar ellenzék szerint az Orbán-kormány a demokratikus alkotmányosságot súlyosan sértő, egyoldalú hatalmi helyzetet épített az állami intézményi szabályozás világában, egyebek mellett a nyilvánosságban, az igazságszolgáltatásban. Mindeközben van választás, van ellenzék, annak van valamekkora nyilvánossága. A látszat és a valóság ordító ellentétben áll egymással – hívta fel rá a figyelmet Gyurcsány Ferenc.

A kormány ellenőrzéséről

  • Demokratikus politikai körülmények között az ellenzéki pártoknak senki mással össze nem vethető főszerep van a kormány ellenőrzésében. Ám ha a rendszer nem demokratikus, akkor az ellenzéki pártok mozgástere beszűkül, azt éppen azok korlátozzák, akiket az ellenzéknek ellenőriznie kellene. Demokratikus környezetben az ellenzék kontrollálja a kormányt, autoriter rendszerben fordítva – fejtette ki a politikus.
  • Mint fogalmazott, a kormánytól független magyar sajtó egyes orgánumai úgy kérik számon az ellenzéket, mintha demokrácia uralkodna. Így az ellenzéki politizálás gyengeségét ezek az orgánumok az ellenzék alkalmatlanságának tulajdonítják, holott az ellenzéknek egy nem demokratikus rendszerben beszűkülnek a lehetőségei. Az így létrejövő hamis ítélet rombolja az ellenzék önképét, önbecsülését, a küzdelemhez szükséges morált, ezzel egy időben pedig legitimálja az autoriter kormányt – vélekedett Gyurcsány Ferenc.
  • A már említett módon viselkedő sajtóorgánumok demokratikus, független sajtót megillető jogokat követelnek maguknak. Eközben azonban a magyar, függetlennek mondott sajtó nagyobbrészt megszűnt tiszteletreméltó, demokratikus intézmény lenni – mutatott rá.
  • Ilyen körülmények között értékelte a DK a választási eredményeket. A párton belül két kérdés merült fel. Követett-e el a Demokratikus Koalíció olyan hibát, tévedést, amelyet minden körülményt figyelembe véve olyan súlyúnak látnak, hogy az indokolttá teszi valaki felelősségre vonását? Második kérdésként felmerült: bárki távozása utat nyitna-e a DK fejlődéséhez, megerősödéséhez – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Megbeszélések követték egymást a hetekben

  • Az elmúlt hetekben sok megbeszélés folyt a párton belül. Feltettük mindenkinek mindkét kérdést – részletezte a történteket a DK elnöke. Mint hangsúlyozta, bár néhány dolgot másképp is csinálhattak volna, a közös véleményük az, hogy ordító hibát nem vétettek.
  • A párt úgy látja, a mostani a DK legerősebb felállása, így az elnökség úgy határozott, folytatja a munkát.
  • Amennyiben a választópolgárok a későbbiekben éreznek változást, valamint támogatják azokat, akkor a DK jól teszi a dolgát. Ha ez nem történik meg, akkor egyértelmű lesz, hogy nem – vélekedett a politikus.
  • Végül kiemelte, hogy a DK és vezetősége marad. A párt hazánk egyetlen számottevő baloldali, szociáldemokrata pártja, az egyetlen, amely Magyarország és az emberek sikeres jövőjét egyebek mellett egy, a mainál erősebb Európában látja – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy a DK Magyarország leghitelesebb pártja.

(Demokratikus Koalíció/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek