Nem verték nagydobra: Már a hivatalos döntés előtt egy rakás pénzt Csádban hagyhattak Orbánék

Orbánék már azelőtt százmilliókat költöttek Csádban, hogy a parlament rábólintott volna a katonai misszióra.

Hetekkel a csádi katonai misszió hivatalos bejelentése előtt arról döntött az Orbán-kormány, hogy 817 milliót ad egy csádi humanitárius, képzési és fejlesztési központ létrehozására – írta meg a 444.hu.

A „békepárti” kormány százmilliókat költött a csádi jelenlét előkészítésére

A portál a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. tavalyi éves beszámolóját elemezve szúrta ki a több száz milliós tételt.

Beszámoltunk arról, hogy a kormány nevében a Honvédelmi Minisztérium (HM) nyújtotta be októberben az Országgyűlésnek

a csádi magyar katonai misszió küldésére vonatkozó javaslatát.

Közleményük szerint a csádi elnök meghívására tervezett misszió célja Csád stabilitásának, ezáltal „Európa és Magyarország biztonságának erősítése” (sic!). Valamint az Afrika felől fenyegető újabb bevándorlási hullámok fékezése.

A parlament novemberben el is fogadta a határozatot arról, hogy 200 magyar katonát Csádba küld. A tervek szerint a magyar katonák nemcsak Csádban, de a szomszédos országokban is bevethetők lesznek, amelyek közül van, ahol polgárháború dúl.

Az eredeti tervek szerint a magyar misszió 2024 tavaszán indult volna,

ám erről egészen mostanáig semmilyen információ nincs. A VSquare oknyomozó portál információi szerint azonban a magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban.

Orbán Gáspár januárban az afrikai országban tárgyalt

Januárban robbant a hír, hogy Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is szerepel egy fotón, amelynek tanúsága szerint január 13-án is tárgyalásokat folytattak az afrikai országban. Egyetlen személy nincs alkalomhoz illően felöltözve a magyar delegációból: a miniszterelnök (elvileg) katonaként szolgáló fia.

Később az is kiderült, hogy 2023 májusa és 2024 januárja között az afrikai magyar katonai misszió előkészítéséhez kapcsolódó tárgyalás mindegyikén,

legalább 6 alkalommal vett részt a miniszterelnök fia. Erről a fotók és videók tanúskodnak.

Orbán Gáspár

Orbán Gáspár az egyetlen, akin nincs egyenruha

A csádi programra már szeptemberben költeni kezdtek

A program megvalósításának időszak 2023. szeptember 15. és 2024. december 31. közé esik. Pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csak október 13-án jelentette be, hogy a kormány 200 magyar katonát küld az afrikai országba a száhel-övezeti migrációs válság megfékezése érdekében.

A parlament is csak november 6-án szavazta meg a katonai missziót. A Hungary Helps október 11-én jelentette be, hogy

Csádban humanitárius fejlesztési központot nyit a kormány.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kapott 817 millió forintból 143 millió menne a dolgozók bérére, 79,7 millió három speciális gépjármű megvételére és az üzemanyagköltségekre. 311 millió pedig humanitárius programok megvalósítására.

Valódi Hírek