Vége a választási ígérgetéseknek: Most jelentették be Nagy Mártonék az év megszorítását

Nagy Márton lesújtott: itt az év megszorítása.

2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás – közölte kedd reggeli közleményében a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca a lépést azzal indokolta, hogy a kormány leszorította az inflációt.

Egy évig volt érvényben Nagy Mártonék kötelező akciózása

A döntés értelmében egy évig volt érvényben a kormány infláció elleni fegyvere. Tavaly épp július elsején vezették be, egyszer pedig – tavaly novemberben meg is hosszabbították idén június végéig – tehát újabb hosszabbítás nem lesz.

Az MTI-ben közzétett közlemény szerint az intézkedés „elérte célját” (?). Ugyanakkor a kormány a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében

továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert.

Beszámoltunk arról, hogy a boltosoknak a rendelet alapján a „háborús élelmiszerár-infláció” csökkentésének hirdetéseivel együtt kellett kiírniuk a bejáratoknál és az online rendelési felületeken az akciókat.

Azt is ki kellett írni, hogy az árleszállítást a kormánynak köszönhetik.

A plakátok a kormány saját reklámplakátjaihoz hasonlítottak. Azt azonban nem kellett feltüntetni, hogy a magyar infláció jóval magasabb az EU-átlagnál, illetve hogy az élelmiszerár-infláció messze a legnagyobb az unióban.

Zárásként megpaskolgatták a saját vállukat

2023 augusztusában – az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó – kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére növelte. Ezenkívül jelentősen kibővítette az érintett termékkört.

A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10 százalékról legalább 15 százalékra emelkedett.

Továbbá a kötelező akciózási szabályokat kiterjesztették a korábbi 8 árstopos termékfajtára. Ezeket beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi terméket

a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kellett kínálni

– idézte fel az NGM.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek