Befutott a friss előrejelzés: Teljesen megzizzen az időjárás szombaton (+térképek)

Mutatjuk az időjárás-előrejelzés részleteit.

Figyelmeztetést adott ki a HungaroMet az ország több pontjára. Egyrészt a várható hőség miatt riasztottak, másrészt szombaton heves záporok, zivatarok csapnak le országszerte.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése szombatra a hőség miatt. Forrás: met.hu

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése szombatra a hőség miatt. Forrás: met.hu

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése szombatra a zivatarok miatt. Forrás: met.hu

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése szombatra a zivatarok miatt. Forrás: met.hu

Mit mutat az időjárás-előrejelzés?

Szombat hajnalban derült, fátyolfelhős lesz az égbolt. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon megélénkül, de a zivatarok környezetében – ugyanis eső várható főképp az ország nyugati részén – előfordulhatnak viharos széllökések. A hőmérők higanyszálai mindeközben 18 és 23 Celsius-fok között ingadoznak majd.

A hétvége első napján sok napsütésre kell készülni, csapadék elsősorban a keleti, délkeleti tájakon várható. A csúcshőmérséklet szombaton 26 és 36 Celsius-fok között alakul. A HungaroMet figyelmeztetett, hogy heves, szupercellás zivatarok is kialakulhatnak a nap folyamán, azokat pedig felhőszakadás, erős széllökések, sőt, jég is kísérheti.

Hőségriasztás van érvényben

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig Müller Cecília országos tiszti főorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, elsősorban vizet.

(met.hu nyomán)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Müller Cecília rátenyerelt a piros gombra: Vészhelyzetet hirdetett a tiszti főorvos, vörösbe borul az ország

Valódi Hírek